Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tietotekniikka vihertyy hitaasti

Tietokoneen ostaja voi vertailla suorituskykyä ja hintaa, mutta vihreyttä vaativa kuluttaja joutuu näkemään enemmän vaivaa. Ympäristö­merkinnät ovat yhä harvinaisia pc-laitteissa.

Valistunut kuluttaja on jo vaihtanut vanhat hehkulamput energiansäästölamppuihin säästääkseen ympäristöä ja pienentääkseen sähkölaskua. Tietotekniikkaa hankittaessa vihreä valinta vaatii hieman enemmän vaivannäköä, sillä tietokoneilla ei vielä toistaiseksi ole kodinkoneista tuttuja energialuokituksia. Harvinainen ympäristömerkki Käytössä on kuitenkin muutamia ympäristöystävällisyydestä kertovia merkintöjä, kuten pohjoismainen Joutsenmerkki sekä Euroopan unionin ympäristömerkki eli EU-kukka. Molempien merkkien vaatimuksissa on huomioitu energiankulutuksen lisäksi tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset.


Joutsenmerkinnällä varustetut tietokoneet ovat jääneet Suomessa harvinaisiksi, sillä merkki on myönnetty vain kahdelle Fujitsu Siemensin pöytäkonemallille. Sama valmistaja on esitellyt myös ensimmäiset pc-mallit, jotka eivät kuluta valmiustilassa lainkaan sähköä. Ympäristömerkintöjen odotetaan yleistyvän lähivuosina myös tietotekniikan kohdalla. Siihen saakka tietokoneen ostaja joutuu selvittelemään laitteiden sähkönkulutusta omatoimisesti.


Merkittäviä eroja löytyy esimerkiksi pöytäkoneiden ja kannettavien väliltä. Vanhan pöytäkoneen vaihtaminen vähävirtaiseen kannettavaan saattaa pudottaa sähkönkulutusta jopa 90 prosenttia. Käyttöikää päivittämällä Käyttöiän aikana kertyvän energiankulutuksen osuus tietokoneen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista vaihtelee käyttömäärän mukaan. Tyypillisellä kotitietokoneella kulutuksen on arvioitu olevan noin kaksinkertainen laitteen valmistukseen käytettyyn energiaan nähden. Monilla muilla kodinkoneilla käytönaikainen kulutus muodostaa valtaosan laitteen koko ympäristökuormituksesta. Tietokoneen hankinnassa kannattaakin huomioida laajennus- ja päivitysmahdollisuudet. Pitkä käyttöikä auttaa osaltaan pienentämään kokonaisvaikutuksia.


Sähköromu kierrätykseen
Sähkö- ja elektroniikkaromua arvellaan kertyvän koko maailmassa noin 20-50 miljoonaa tonnia joka vuosi. EU-maissa elektroniikkajätettä syntyy vuosittain 8,7 miljoonaa tonnia, josta vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Suomessa romua arvioidaan syntyvän noin 100 000 tonnia vuodessa.


Hyödyllisiä nettiosoitteita
Lisätietoja energian säästämisestä ja sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä löytyy esimerkiksi Motivalta, Kierrätys.infosta ja Nuukuusviikko-sivustolta (ks. oheiset ulkoiset linkit).

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Torkun tarina

Torkun tarina

Mekaaninen herätyskello vuosimallia 1956 on syynä siihen, että torkkusi kestää yhdeksän minuuttia.

Lue lisää

Näytöksi sähköpaperi

Näytöksi sähköpaperi

Sähköpaperiin perustuvaa virtapihiä näyttöä voidaan käyttää puhelimissa.

Lue lisää

Virtuaalitodellisuus on totta

Virtuaalitodellisuus on totta

Mitä virtuaalitodellisuus on? Kuinka sitä käytetään?

Lue lisää

Nyeste

Torkun tarina

Mekaaninen herätyskello vuosimallia 1956 on syynä siihen, että torkkusi kestää yhdeksän minuuttia.

Lue lisää

Kassakuitti diginä

S-ryhmän kaupoissa saa nyt sähköisen kuitin ja paperista voi luopua kokonaan.

Lue lisää

Nasan arkisto ilmaiseksi

Nasa julkaisee tutkimustyönsä ilmaiseksi.

Lue lisää