Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Perusta sivu Kansalliskirjastoon

Kansalliskirjasto on avannut digitoitujen aineistojen verkkosivuilleen uuden lisäpalvelun, jonka avulla voi merkitä, koota ja jakaa artikkeleita Kansalliskirjaston digitoimista sanoma- ja aikakauslehdistä ja pienpainatteista.

Digitalkoissa kuka tahansa voi merkitä maalaamalla aineistoihin leikkeitä ja kerätä niistä itselleen oman leikekirjan. Leikkeet voivat olla artikkeleita, uutisia, kuvia, ilmoituksia, mainoksia tai vaikka runoja ja niihin voi lisätä henkilökohtaisia kommentteja ja tietoja. Muut käyttäjät voivat hyödyntää kertynyttä tietoa aineistoja etsiessään.

Merkitsemällä ja rikastamalla lehtileikkeitä käyttäjät tukevat Kansalliskirjaston digitointia ja parantavat samalla aineiston käytettävyyttä parantamalla sen hakuominaisuuksia. Sanoma- ja aikakauslehdistä sekä pienpainatteista kerättyjä leikkeitä voi myös jakaa sosiaalisessa mediassa – tekijänoikeuksien rajoissa.

Digissä on yhteensä yli 8 miljoonaa digitoitua sivua, josta suuri osa on vapaasti käytettävissä verkossa. Ainoastaan tekijänoikeuden alaiset aineistot tarjotaan rajoitettuun asiakaskäyttöön vapaakappalekirjastojen asiakaspäätteillä. Digin tarjoama aineisto koostuu Kansalliskirjaston digitoimista sanoma- ja aikakauslehdistä ja pienpainatteista.

Digitalkoot on kansainvälisestikin yksi ensimmäisistä palveluista, joka mahdollistaa artikkelien yhteisöllisen merkitsemisen ja kokoamisen. Palvelua voivat hyödyntää hyvin erilaiset käyttäjäyhteisöt kuten koulut, tutkijat, harrastajaryhmät tai vaikkapa aktiiviset seniorit. Käyttö on mahdollista tietokoneella ja tavallisimmilla tableteilla.

Vuonna 2011 Kansalliskirjaston Digitalkoissa parannettiin digitaaliseen muotoon siirrettyä historiallista aineistoa sen oikoluvun osalta. Nyt joukkoistamista laajennetaan digitoidun aineiston sisältöön. Oikolukua kehitetään tällä hetkellä tekstinlouhinnan avulla.

Projektia ovat rahoittaneet Euroopan sosiaalirahasto (Vipuvoimaa EU:lta), Mikkelin kaupunki ja Kansalliskirjasto. Yhteistyökumppaneita ovat olleet suomalaiset yritykset Gofore, Evident ja Idean.TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Virtuaalitodellisuus on totta

Virtuaalitodellisuus on totta

Mitä virtuaalitodellisuus on? Kuinka sitä käytetään?

Lue lisää

Edullinen aktiivisuusranneke

Edullinen aktiivisuusranneke

Pregon huokeaa aktiivisuusranneketta on yksinkertainen käyttää, painikkeita on vain yksi.

Lue lisää

4 vinkillä lennokkitaituriksi

4 vinkillä lennokkitaituriksi

Lennokin lennättäminen voi alkuun tuntua hankalalta. Kokosimme yhteen parhaat vinkit aloittelijalle.

Lue lisää

Nyeste

Kassakuitti diginä

S-ryhmän kaupoissa saa nyt sähköisen kuitin ja paperista voi luopua kokonaan.

Lue lisää

Nasan arkisto ilmaiseksi

Nasa julkaisee tutkimustyönsä ilmaiseksi.

Lue lisää

Graafisen käyttöliittymän synty

Graafisen käyttöliittymän historiaan sisältyy ratkaisevia oivalluksia.

Lue lisää