Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Naiset mukaan tekemään tietotekniikasta käyttäjäystävällistä

Peruskoulu- ja lukioikäiset tytöt käyttävät sujuvasti tietokoneita, älypuhelimia ja monenlaisia sovelluksia vapaa-ajallaan. Suuri osa tytöistä myös arvelee, että tietotekniikka-ala on tasa-arvoinen ja soveltuu yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Silti ura tietotekniikka-alalla ei näyttäydy tytöille houkuttelevana uravaihtoehtona.

Muuttaakseen tätä asennetta Teknologiateollisuus ry käynnistää joukon hankkeita, joilla kannustetaan tyttöjä ja naisia valitsemaan tietotekniikka-alan opinnot, kasvatetaan teknologiateollisuuden tunnettuutta ja lisätään tietoa uramahdollisuuksista. Ensimmäiset hankkeet käynnistetään jo tämän syksyn aikana. Kaksivuotisessa RailsGirls -projektissa järjestetään tytöille räätälöityä koulutusta verkkosovellusten suunnitteluun ja rakentamiseen.

”Tietotekniikkayritysten huolena on, että tärkeää osaamista ja uusia näkökulmia palveluiden ja sovellusten kehitykseen jää hyödyntämättä, kun naiset eivät hakeudu alalle. Itse käärimme hihat ja käynnistämme konkreettisia, tuloksia tuovia projekteja. Toivomme myös muiden ottavan koppia tärkeästä asiasta”, johtaja Jukka Viitasaari Teknologiateollisuuden tietotekniikka-alan Digi.fi -ryhmästä kertoo.

Käynnistettävät hankkeet perustuvat Teknologiateollisuuden Digi.fi -ryhmän toteuttaman Naisia ICT-alalle! -tutkimuksen toimenpidesuosituksiin. Tutkija Susanna Bairohin tekemässä haastattelututkimuksessa kävi ilmi, että peruskoulu- ja lukioikäiset tytöt käyttävät sujuvasti tietokoneita, älypuhelimia ja monenlaisia sovelluksia vapaa-ajallaan. Suuri osa tytöistä myös arvelee, että tietotekniikka-ala on tasa-arvoinen ja soveltuu yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Silti ura tietotekniikka-alalla ei näyttäydy tytöille houkuttelevana uravaihtoehtona.


Esikuvia ja aktiivisia toimenpiteitä
”Naisten saamiseksi tietotekniikka-alalle tarvittaisiin lisää esikuvia. Lisäksi olisi tärkeää kannustaa jo pieniäkin tyttöjä rakentamaan vaikka verkkosivuja omista kiinnostuksen aiheistaan. Minulle ala on tarjonnut luovan, kansainvälisen ja vuorovaikutteisen työympäristön, jossa pääsee ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan huimiakin innovaatioita”, tutkimukseen haastateltu opiskelija ja RailsGirlsin vetäjä Linda Liukas sanoo.

Ensimmäinen RailsGirls-työpaja starttasi nyt syyskuussa, tämän viikon alussa. Mukaan mahtuu kolmisenkymmentä tyttöä tai naista, jotka ovat uteliaita tutustumaan uusiin tapoihin ratkaista arkisia haasteita. Jatkossa innostuneista vapaaehtoisista koostuva tiimi järjestää 2-3 työpajaa vuodessa ja aktivoi naisverkostoa erilaisin tapahtumin. Lähitulevaisuudessa työpajoja viedään myös ulkomaille, ja tarjontaa laajennetaan erityyppisiin mobiilisovelluksiin.


TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
SUHD lupaa loistavaa värintoistoa

SUHD lupaa loistavaa värintoistoa

CES: Samsung SUHD pystyy toistamaan peräti 64-kertaisesti enemmän värejä perinteiseen tv:hen verrattuna.

Lue lisää

Edullinen aktiivisuusranneke

Edullinen aktiivisuusranneke

Pregon huokeaa aktiivisuusranneketta on yksinkertainen käyttää, painikkeita on vain yksi.

Lue lisää

Lenovolta tikku-pc

Lenovolta tikku-pc

Lenovo ideacentre Stick 300 on minikokoinen tietokone, jonka voi kytkeä näyttöön tai televisioon hdmi-liitännällä.

Lue lisää

Nyeste

Kassakuitti diginä

S-ryhmän kaupoissa saa nyt sähköisen kuitin ja paperista voi luopua kokonaan.

Lue lisää

Nasan arkisto ilmaiseksi

Nasa julkaisee tutkimustyönsä ilmaiseksi.

Lue lisää

Graafisen käyttöliittymän synty

Graafisen käyttöliittymän historiaan sisältyy ratkaisevia oivalluksia.

Lue lisää