Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Virtuaalitodellisuus – näin sitä käytetään

VR-lasit päässä voi astua keskelle tietokonepelin huikeaa keinotodellisuutta. Virtuaalitodellisuuden käyttökohteita löytyy myös muualta, aina sotatekniikoista lääketieteeseen.

VR-laseista povataan hittituotetta ja saataville odotetaan lisää valinnanvaraa, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan uuteen virtuaaliaaltoon. Kokonaan uudesta ei kuitenkaan voi puhua, sillä keinotodellisuus on myös oma tieteenlajinsa, jota hyödynnetään yhteiskunnan eri alueilla.


1. Rakentaminen. Arkkitehdit voivat kokea rakennukset jo ennakkoon.
Virtuaalitodellisuus mahdollistaa täysikokoisen mallinnuksen niin, että arkkitehdit ja kaikki muutkin rakentamisessa mukana olevat pääsevät tarkastelemaan sekä kokemaan rakennuskohteet kaikista mahdollisista tarkastelukulmista ja löytämään mahdolliset puutteet ennen rakentamista.


2. Urheilu. Apua urheilijalle ja yleisölle.
Urheilijat voivat käyttää virtuaalitodellisuutta suoritustensa parantamiseen. Esimerkiksi golfinpelaaja voi hioa svingiään ja juoksija juoksutyyliään. Virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää myös stadioneilla niin, että yleisö voi etukäteen tutustua näkymään katsomosta ja valita paikkansa.


3. Sotatekniikka. Taistelukoulutus.
Lentosimulaattori on jo vanha asia, mutta tekotodellisuus soveltuu myös taistelukoulutukseen, jossa sotilaat voivat harjoitella virtuaaliympäristössä.


4. Lääketiede. Etäkirurgia.
Kirurgi voi robottia ohjaamalla operoida toisella paikkakunnalla olevan potilaan. Ensimmäisiin etärobottikirurgian tapauksiin kuuluu jo yli kymmenen vuotta sitten tehty, Lindberghin operaation nimellä kulkeva etäleikkaus, jossa New Yorkissa sijaitseva leikkaustiimi poisti sappirakon Ranskassa sijaitsevalta potilaalta. Virtuaalitodellisuuden odotetaan mullistavan etäkirurgian.


5. Luonnontiede. Molekyylien visualisointi.
Kolmiulotteisen ympäristön avulla voidaan aikaisempaa helpommin hahmottaa muun muassa molekyylikemian ja molekyylibiologian monimutkaisia prosesseja. Virtuaalitekniikan avulla voidaan liikkua molekyylirakenteen ympärillä ja tarkastella rakenteita kaikilta suunnilta.

>> Lue lisää virtuaalitodellisuudestaTV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Joka paikan älykello

Joka paikan älykello

Pebble Time on täysin vedenpitävä ja kestää myös sukeltamisen 30 metriin asti.

Lue lisää

PlayStation sai vr-lasit

PlayStation sai vr-lasit

PS VR lanseerataan maailmanlaajuisesti lokakuussa. Silloin on myös saatavilla laaja valikoima virtuaalitodellisuuspelejä.

Lue lisää

Mikä ihmeen virtuaalitodellisuus?

Mikä ihmeen virtuaalitodellisuus?

Virtuaalitekniikka on tulossa kovaa vauhtia. Mutta mihin sitä oikein käytetään?

Lue lisää

Nyeste

Joka paikan älykello

Pebble Time on täysin vedenpitävä ja kestää myös sukeltamisen 30 metriin asti.

Lue lisää

Ällistyttävät hologrammilasit

Microsoftin HoloLens-lasit lisäävät reaalimaailman päälle interaktiivisia hologrammeja.

Lue lisää