4K UHD TV

Mitä ovat Ultra-HD, UHD ja 4K?

Täysteräväpiirto eli Full HD on tähän asti ollut televisioiden ja tietokoneiden näyttöjen huippua, mutta nyt mainoksissa on alettu hehkuttaa Ultra-HD:tä, UHD:tä ja 4K:ta. Mitä virkaa niillä on, ja miten ne ylittävät täysteräväpiirron? Me kerromme. Ultra-HDUltra-HD, jota kutsutaan myös 4K:ksi on jälleen uusi ilmaisu digitaalisesti tuotetun kuvan tarkkuudelle televisioissa, kameroissa, näytöissä jne.

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Täysteräväpiirto eli Full HD on tähän asti ollut televisioiden ja tietokoneiden näyttöjen huippua, mutta nyt mainoksissa on alettu hehkuttaa Ultra-HD:tä, UHD:tä ja 4K:ta.

Mitä virkaa niillä on, ja miten ne ylittävät täysteräväpiirron? Me kerromme.

Ultra-HD

Ultra-HD, jota kutsutaan myös 4K:ksi on jälleen uusi ilmaisu digitaalisesti tuotetun kuvan tarkkuudelle televisioissa, kameroissa, näytöissä jne.

Kuvien tarkkuutta ja laitteiden erottelukykyä eli resoluutiota kuvataan kuvapisteiden eli pikselien määrällä. Mitä enemmän pikseleitä, sitä suurempi tarkkuus tai erottelukyky. Kuvan katsojan kannalta suuri tarkkuus merkitsee enemmän sävyjä ja terävää kuvaa.

Mitä ne UHD ja Ultra-HD ovat?

Ultra-HD eli UHD tulee sanoista Ultra High Definition, jolla tarkoitetaan nelinkertaista täysteräväpiirtotarkkuuttaa.

UHD-näytön tarkkuus on vähintään 3840 x 2160 pikseliä - siis 4K, koska 3 840 on melkein 4 000 ja koska amerikkalaiset sanovat tuhatta kiloksi, se on 4K - ja enintään 7680 x 4320 pikseliä (eli 8K). Täysteräväpiirtonäytössä (Full HD) on 1920 x 1080 pikseliä.

4K ja 8K

4K ja 8K ovat Ultra-HD:n eri vaihtoehdot vaakapisteiden likiarvona. 4K = 3840 x 2160 pikseliä (noin 4 000 vaakapistettä). 8K = 7680 x 4320 pikseliä (noin 8 000 vaakapistettä).

4K-ruudun tarkkuus on 4 kertaa parempi kuin täysteräväpiirto ja 8K-ruudun 16 kertaa tarkempi.

Ultra-HD ei ole standardi

Ultra HD -ruudun suuresta tarkkuudesta on iloa silloin, kun näyttö on erityisen suuri.

Ultra HD -ohjelmaa ei toistaiseksi ole kovinkaan paljon tarjolla. Tulevaisuuden formaatti se kuitenkin on. Jos haluaa nauttia Ultra-HD-tarkkuudesta jo nyt, täytyy materiaali tuottaa pitkälti itse.

Ehkä sinua kiinnostaa...