Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Työläs salasanojen vaihto ei aina ole pakollista

Kaikkia salasanoja ei välttämättä tarvitse vaihtaa, kun verkkohyökkäyksistä raportoidaan.

Venäläishakkereiden 1,2 miljardin salasanan varkaudesta uutisoitiin hiljattain ja sitä edelsi Heartbleed-tietomurto. Laajojen tietomurtojen yhteydessä perinteinen ohje on ollut kaikkien salasanojen vaihtaminen, mutta F-Securen mukaan on parempikin keino. Hyvällä salasanojen hallinnalla kaikkia salasanoja ei välttämättä tarvitse vaihtaa, kun verkkohyökkäyksistä raportoidaan.

”Salasanojen vaihtamisesta ei ole haittaa, mutta se on työlästä. Eikä ainoastaan sitä, vaan se toimii vain hätäapuna, josta on hyötyä hetkeksi paremman ja pidempiaikaisemman ratkaisun sijasta”, sanoo Sean Sullivan F-Securen tietoturvalaboratoriosta.

Tietomurrot ovat yleistyneet eikä enää ole kyse siitä, osuuko se omalle kohdalle, vaan siitä, milloin se tapahtuu. Sullivanin mukaan kaikkien salasanojen vaihtamisen sijasta kuluttajat tarvitsevat hyviä käytännön neuvoja, joiden avulla heillä on tilanne hallinnassaan ja salasana tarvitsee vaihtaa ainoastaan niissä palveluissa, joihin on murtauduttu.

"Tietoturva-asiantuntijoiden pieni salaisuus on, että huolimatta suosituksestaan vaihtaa salasanat, he eivät itse tee niin, koska heidän ei tarvitse", sanoo Sullivan.

"Jos tietomurto ei ole kohdistunut käyttämääni palveluun, en ole huolissani salasanoista. Tämä johtuu siitä, että käytän salasanat puolestani muistavaa työkalua sekä muutamia yksinkertaisia tekniikoita, jotka auttavat hallitsemaan palveluita ja minimoimaan riskit. "

Mikä on hyvä strategia välttää usein toistuvaa salasanojen vaihtorumbaa? Sullivan listaa muutamia keskeisiä asioita:

Minimoi riskit. Erottele palvelut toisistaan ja käytä palveluissa eri sähköpostiosoitteita. Käytä eri sähköpostiosoitetta henkilökohtaiseen, ammatilliseen tai rahaliikenteeseen liittyvään kommunikointiin. Jos yksi sähköpostiosoite murretaan, se ei vaaranna kaikkia tietojasi.

"Miksi ei voisi käyttää yhtä sähköpostiosoitetta, joka on tarkoitettu ainoastaan pankkipalveluille? Eikä käyttää sitä missään muissa palveluissa", Sullivan sanoo. Bonuksena tiedät, että pankkiasioihin liittyvät viestit henkilökohtaisessa sähköpostissasi eivät ole aitoja pankin lähettämiä ilmoituksia.

Jos mahdollista, anna käyttäjätunnukseksi joku muu kuin sähköpostiosoite. Osassa palveluista voit valita yksilöllisen käyttäjätunnuksen, joka on joku muu kuin sähköpostiosoite. Murtautuminen on aina vaikeampaa mitä enemmän tietoa hakkeri joutuu selvittämään. Lisäksi kannattaa käyttää kaksivaiheista tunnistusta, missä henkilökohtaisen salasanan lisäksi annetaan vaihtuva salasana.

Käytä uniikkia salasanaa kaikille verkkopalveluille. Käyttämällä samaa salasanaa useissa eri palveluissa on punaisen maton levittämistä hakkerille. Jos Facebook-salasanasi varastetaan, rikolliset voivat sen avulla päästä sähköpostiin tai muihin palveluihin.

Älä anna verkkopalveluissa enempää tietoa kuin on välttämätöntä. Mitä vähemmän niissä on tietoa, sen parempi.

Jos kuulet, että käyttämääsi palveluun on murtauduttu, vaihda sen salasana. Tämä on itsestään selvää.

Salasanatottumuksien muuttaminen voi aiheuttaa hieman vaivaa, mutta pitkällä aikavälillä se helpottuu ja on vähemmän stressaavaa kuin kaikkien salasanojen vaihtaminen aina tietomurtouutisoinnin jälkeen. Omat henkilökohtaiset tiedot ja digitaalinen identiteetti kannattaa suojata. Sullivan suosittelee aloittamista pienin askelin, rakentamalla palvelu kerrallaan niiden käyttö turvalliseksi.

Entä miten muistaa useita uniikkeja salasanoja ja kirjautumisia ja miten sen voi tehdä tehokkaasti?


F-Securen salasanojen hallintasovellus F-Secure KEY, varmistaa, että hyvä salasanojen hallinta on niin helppoa ja kivutonta kuin mahdollista. F-Securen KEYn käyttäjällä on ainoastaan yksi pääsalasana muistettavanaan, minkä ansiosta jokaiseen palveluun on oma salasana. Käyttäjätunnukset, salasanat, pin-koodit ja muut tärkeät tiedot on tallennettu yhteen turvalliseen sovellukseen.

F-Securen KEYstä on nyt saatavilla uusi päivitetty mobiiliversio. Uuden mobiilikäyttöliittymän Suosikit-osion avulla voi vaivattomasti hallita kaikkien yleisimpien verkkopalveluiden käyttäjätietoja. F-Secure KEYn avulla voit luoda täysin uniikkeja ja vahvoja salasanoja. Lisäksi sisäänrakennettu F-Securen tietoturvalaboratorion uutissyöte pitää ajan tasalla kaikista uusista tietomurtotapauksista.

F-Secure Key on ilmainen kaikille laitteille - Androidille, iOSille, Windowsille ja Macille. Maksullinen versio synkronoi salasanat eri laitteiden välillä turvallisen eurooppalaisen pilven avulla. Voit synkronoida salasanat rajoittamattomalle määrälle laitteita. Hinnat ovat alkaen 1,20 € kuukaudessa. F-Secure KEYn voi ladata Applen App Storesta ja Google Playssä sekä ohjelman verkkosivulta.VIPVIPHalvallakin voi saada hyvää

Tietokone Uudesta tietokoneesta ei välttämättä tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Tutustuimme kahteen edulliseen vaihtoehtoon.

Lue lisää

Halvallakin voi saada hyvää
3,50 e!

3,50 e!

KotiMikro Saat käyttöoikeuden kaikkiin oppaisiin ja testeihin SEKÄ Kotimikro-lehden ...

Lue lisää

Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Varo nettiansoja

Varo nettiansoja

Nettiin pätee, että jos joku kuulostaa liian hyvältä, niin kyseessä on huijaus.

Lue lisää

Mitä on malware?

Mitä on malware?

Tietoturvayhteyksissä puhutaan malwaresta. Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan, ja millä sitä vastaan suojaudutaan?

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Virustutka puhelimeen

VIPVIPVirustutka puhelimeen

Myös puhelin ja taulutietokone kannattaa suojata virustorjuntaohjelmalla.

Lue lisää

Nyeste

Haitakkeita piisaa

550 miljoonaa ilkiötä väijyy verkossa.

Lue lisää

Ilkeä haitake väijyi 5 vuotta

Ilkeä Sauron-vakoiluohjelma on piileskellyt tietokoneissa viisi vuotta.

Lue lisää

Porukalla haitake kuriin

Europoliisi ja tietoturvaspesialistit iskevät kyberrikollisten kimppuun.

Lue lisää