Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Testausohjelma löysi selaimista yli 100 haavoittuvuutta

Oulun yliopiston tehokkaalla tietoturvan testausohjelmalla löydettiin selaimista yli 100 haavoittuvuutta.

Oulun yliopiston kehittämällä Radamsa-työkalulla on löydetty jo yli sata ennalta tuntematonta haavoittuvuutta selaimista. Kaikki haavoittuvuudet on heti raportoitu valmistajille, jotta ne on saatu korjattua mahdollisimman nopeasti. Haavoittuvuuksia on löytynyt myös esimerkiksi virustorjuntaohjelmista ja paljon käytetyistä kuva- ja ääniformaateista.

Radamsa on Oulun yliopiston kehittämä täysin automatisoitu tietoturvan testausväline, rakenteen päättelijä ja testitapausten luoja. Siihen on koottu parhaita ominaisuuksia aiemmin kehitellyistä automatisoiduista tietoturvan testaustyökaluista. Sitä on kehitetty Tekesin rahoittamassa Cloud Software -ohjelmassa. Yrityspartnereina projektissa ovat olleet mukana myös Ericsson, Nokia, F-Secure, Google, Mozilla Foundation ja WebKit.org. Radamsa perustuu avoimeen lähdekoodiin.

”Yksi tehokas ja myös hyökkääjien suosima tapa hakea haavoittuvuuksia hyökkäyksiä varten on käytännössä hakuongelma. Kutakin ohjelmaa vastaan haetaan sellainen tieto, joka aiheuttaa ohjelman toiminnassa virheen. Ohjelmassa luonnollisesti täytyy olla virhe, jotta tämä onnistuu, mutta käytännössä kaikissa meidän tapauksissamme oli ainakin yksi virhe”, toteaa Oulun yliopiston sulautettujen järjestelmien professori Juha Röning.

Tällaisten koneellisten virheiden hakua sanotaan fuzzaukseksi. Usein siinä käytetään tunnettuja ohjelman ymmärtämiä tiedon palasia (esimerkiksi tiedostoja ja verkkoliikennettä) esimerkkeinä, joiden pohjalta fuzzeri rakentaa samantyyppisiä hyökkäyksiä, joilla voi kokeilla löytyykö ohjelmasta haavoittuvuuksia.

Selainhaavoittuvuuksia on löytynyt yhteensä yli sata Google Chromesta ja Mozilla Firefoxista.

”Laskemme haavoittuvuudeksi sellaisen virheen, jota voi valmistajan analyysin mukaan todennäköisesti käyttää hyväksi selaimen kautta tapahtuvassa hyökkäyksessä. Toteutettu hyökkäys tarvitsee yleensä nykyään 1-5 virhettä saadakseen kontrollin tietokoneen muuhun sisältöön sivun kautta”, Röning kertoo.

Firefox on kokonaan ja Chrome enimmäkseen avoimen koodin projekti, jotka käyttävät paljon jaettuja kirjastoja. Tällöin korjatut haavoittuvuudet auttavat yleensä parantamaan tietoturvaa. Suuri osa haavoittuvuuksista on Röningin mukaan epäsuorasti parantanut melkein kaikkien Applen laitteiden, Android-puhelinten ja älytelevisioiden turvallisuutta.Ota Officen ohjat käsiisi

Ohjelmat Opi käyttämään Officen, Wordin ja PowerPoint -esitysohjelman parhaita ominaisuuksia.

Lue lisää

Ota Officen ohjat käsiisi
Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Käytä Facebookia turvallisesti

Käytä Facebookia turvallisesti

Verkossa toimivat rikolliset käyttävät jo nyt hyväkseen sosiaalisia nettipalveluja, ja rikosten määrä kasvaa edelleen tulevaisuudessa. Erityisesti Facebook on oman menestyksensä uhri.

Lue lisää

Varo nettiansoja

Varo nettiansoja

Nettiin pätee, että jos joku kuulostaa liian hyvältä, niin kyseessä on huijaus.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Pelasta risan cd:n tiedot

VIPVIPPelasta risan cd:n tiedot

Näin pelastat tiedostot vioittuneilta cd-levyiltä. Kokeile pelastusohjelmaa, ennen kuin heität vioittuneen cd-levyn roskiin.

Lue lisää

Nyeste

Haitakkeita piisaa

550 miljoonaa ilkiötä väijyy verkossa.

Lue lisää

Ilkeä haitake väijyi 5 vuotta

Ilkeä Sauron-vakoiluohjelma on piileskellyt tietokoneissa viisi vuotta.

Lue lisää

Porukalla haitake kuriin

Europoliisi ja tietoturvaspesialistit iskevät kyberrikollisten kimppuun.

Lue lisää