Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Kiristyshaittaohjelmia torjutaan kansainvälisellä yhteistyöllä

Europoliisi, Hollannin poliisin erikoisyksikkö ja Kaspersky Labin sekä Intelin asiantuntijat muodostivat iskuryhmän torjumaan kyberrikoksia.

Kuka tahansa tietokoneen käyttäjä saattaa joutua tilanteeseen, jossa tietokonetta käynnistäessä ruudulle tulee ilmoitus, jossa kerrotaan, että käyttäjän tiedostot on lukittu ja tiedosto avataan vain maksua vastaan.

Kiristyshaittaohjelmat, joista käytetään myös englanninkielistä nimitystä ransomware, ovat jo usean vuoden ajan kiusanneet niin tavallisia tietokoneen käyttäjiä kuin yrityskäyttäjiäkin. Kiristyshaittakkeista ilmestyy uusia variantteja, ja niiden vangiksi voi joutua mikä tahansa verkossa oleva laite, jopa televisio.

Torjuntaa yhteistyönä
Nyt Europolissa toimiva Euroopan verkkorikostorjuntakeskus (EC3), joka aloitti toimintansa reilut kolme vuotta sitten, on pistänyt kovat piippuun ja ryhtynyt yhteistyössä huipputeknologiaan liittyviä rikoksia tutkivan Hollannin poliisin erikoisyksikön sekä Kaspersky Labin ja Intel Securityn tietoturvaspesialistien kanssa torjuntataisteluun kiristyshaittaohjelmia vastaan.

Yhteistyö käynnisti No more ransom -kampanjan, jolla autetaan torjumaan haitakkeita ja neuvotaan käyttäjiä, jotka ovat joutuneet kiristyshaittaohjelman uhriksi.

Vaikka ensimmäinen ajatus olisi maksaa lunnaat, jotta saisi tärkeät tiedostonsa takaisin, niin mitään takeita ei ole siitä, että tiedostot palautetaan maksun jälkeen. Kiristysohjelman saaneita neuvotaankin ottamaan lunnaiden maksamisen sijasta yhteys poliisiin, joka sitten auttaa yrittämään tiedostojen palautusta ja pyrkii jäljittämään haitakkeen lähteen.

Englanninkielisellä No More Ransom -sivustolla on torjuntaohjeita, ja sivustolta voi myös ladata työkaluja, joilla kiristyshaittaohjelman salaamat tiedosto saa avattua.Ota Officen ohjat käsiisi

Ohjelmat Opi käyttämään Officen, Wordin ja PowerPoint -esitysohjelman parhaita ominaisuuksia.

Lue lisää

Ota Officen ohjat käsiisi
Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Varo nettiansoja

Varo nettiansoja

Nettiin pätee, että jos joku kuulostaa liian hyvältä, niin kyseessä on huijaus.

Lue lisää

Näe Yle Areena ulkomailla

Näe Yle Areena ulkomailla

F-Securen Freedomen avulla voit katsoa kotimaan tv-palveluita ulkomailla.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Salauksen salat

VIPVIPSalauksen salat

Salausta eli kryptausta käytetään varmistamaan, että tietty viesti on vain niiden henkilöiden luettavissa, joille viesti on tarkoitettu.

Lue lisää

Nyeste

Haitakkeita piisaa

550 miljoonaa ilkiötä väijyy verkossa.

Lue lisää

Ilkeä haitake väijyi 5 vuotta

Ilkeä Sauron-vakoiluohjelma on piileskellyt tietokoneissa viisi vuotta.

Lue lisää

Porukalla haitake kuriin

Europoliisi ja tietoturvaspesialistit iskevät kyberrikollisten kimppuun.

Lue lisää