Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Stonesoft: Gauss osa kybersodankäyntiä

Tietoturvayhtiö Stonesoftin mukaan vakavan kyberkonfliktin todennäköisyys kasvaa jatkuvasti, ja Gauss-haittaohjelma vahvistaa tätä trendiä.

Lähi-idästä vastikään löydetty Gauss-haittaohjelma puhuttaa mediassa. Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll ei ole lainkaan yllättynyt uudesta viruslöydöstä.

Gauss on jälleen yksi esimerkki kybervakoilusta, jota tapahtuu jatkuvasti. Koska informaatio on nykyään tietokoneilla ja verkossa, digitaalinen vakoilu on vakava uhka maailmanlaajuisesti sekä politiikassa että liiketoiminnassa. Siksi on tärkeää suojautua kunnolla sekä käyttää tarpeeksi joustavia tietoturvajärjestelmiä, jotka päivittyvät jatkuvasti”, Limnéll muistuttaa.

Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab ilmoitti Gaussin löydöstä viime viikon loppupuolella. Virusta on julkisuudessa verrattu Flame- ja Stuxnet-haittaohjelmiin, jotka olivat valtiotoimijoiden rahoittamia vakoiluohjelmia. Limnéll uskoo asian olevan näin myös Gaussin kohdalla.

”Uskon, että Gaussin tarkoituksena on seurata kassavirtoja Lähi-idässä. Yli kaksi kolmasosaa tartunnoista on tähän mennessä havaittu Libanonissa, joka on poliittisen ja sotilaallisen Hizbollah-järjestön kotipesä. Lähi-idän kiristyvässä tilanteessa Hizbollah toimii läheisessä yhteistyössä Iranin kanssa. Tieto Libanonissa tapahtuvasta rahaliikenteestä olisi luonnollisesti hyödyllistä tässä tapauksessa, esimerkiksi asekauppojen arvioinnin osalta”, Limnéll sanoo.

Limnéll toteaa, että vakavan kyberkonfliktin todennäköisyys kasvaa jatkuvasti, ja Gauss vahvistaa tätä trendiä.

”Mediassa uutisoidut haittaohjelmat kuten Stuxnet, Duqu, Flame ja Gauss ovat vain kurkistus tulevaan. Uusia entistä kehittyneempiä haittaohjelmia kehitetään aktiivisesti eri puolilla maailmaa koko ajan, eikä harrastelija-hakkereiden vaan nimenomaan valtioiden toimesta.”

”On mielenkiintoista, että juuri Kaspersky on löytänyt kaikki lähiaikoina paljastetut merkittävät haittaohjelmat, kuten Stuxnetin, Duqun, Flamen ja Gaussin. On melko varmaa, että nämä neljä haittaohjelmaa on koodattu samassa paikassa. Presidentti Obama on aiemmin ilmoittanut Stuxnetin olevan Yhdysvaltojen tuottama. Näin lienee myös Gaussin kohdalla. Kaspersky on venäläinen yhtiö – ovatko sen löydöt mahdollisesti osa Yhdysvaltojen ja Venäjän välistä kybersotaa, jossa paljastetaan yhdysvaltalaisia kyberaseita”, Limnéll pohtii.VIPVIPViritä nettikaistaasi

Internet Pienellä vaivalla viilaat nettikaistasi toimimaan varmemmin ja nopeammin.

Lue lisää

Viritä nettikaistaasi
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Torju haittaohjelmat

VIPVIPTorju haittaohjelmat

Pidä tietokoneesi puhtaana haittaohjelmista.

Lue lisää

Mitä on malware?

Mitä on malware?

Tietoturvayhteyksissä puhutaan malwaresta. Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan, ja millä sitä vastaan suojaudutaan?

Lue lisää

Gauss-virus käy kybersotaa

Gauss-virus käy kybersotaa

Tietoturvayhtiö Stonesoftin mukaan vakavan kyberkonfliktin todennäköisyys kasvaa jatkuvasti, ja Gauss-haittaohjelma vahvistaa tätä trendiä.

Lue lisää

Nyeste

Poista Delta Search

Onko selaimesi hakukoneeksi vaihtunut Delta Search? Näin pääset eroon selainkaapparista.

Lue lisää

Lunnasohjelma vaanii Mac-koneita

Mikään ei enää ole pyhää, kun Mac-koneitakin uhkaa nyt ensimmäinen kiristyshaittaohjelma.

Lue lisää

Pukki voi kähveltää tietosi

Joulupeliksi naamioitunut haittaohjelma on saastuttanut jo tuhansia älypuhelimia.

Paha pukki