Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


F-Securen raportti varoittaa kiristyshaittaohjelmista

F-Securen raportin mukaan käyttäjien lompakkoon kohdistetut haittaohjelmat ovat lisääntyneet.

Kuva on verkkorikollisuudesta tiedottavalta Ransomware.fi-sivustolta, jota ylläpitävät yhdessä poliisi, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ja tietoturvayhtiö F-Secure.

F-Securen tutkimusraportti osoittaa, että haittaohjelmia, joilla yritetään rahastaa hyväuskoisia matkapuhelinten ja tietokoneiden käyttäjiä on havaittu entistä enemmän. Kalliita tekstiviestejä lähettävät troijalaiset ja kiristyshaittaohjelmat ovat lisääntyneet ja niistä on tullut merkittävä uhka digitalisoituneessa maailmassa.

Vuoden 2014 jälkipuoliskolla 574 SMSsend haittaohjelmaperheen varianteista tunnistettiin 259, mikä havainnollistaa sen olevan nopeimmin kasvava haittaohjelmaperhe. SMSsend on rikollisille voittoa tuottava ja Android-laitteille suunnattu troijalainen, joka lähettää tekstiviestejä maksullisiin numeroihin.

Kiristyshaittaohjelma lukitsee laitteen

Mobiililaitteisiin kohdistetuttuja kiristyshaittaohjelmia havaittiin entistä enemmän ja niistä Android-laitteiden käyttäjille harmia aiheuttivat Koler ja Slocker -haittaohjelmaperheet.

"Kiristyshaittaohjelma käyttää salausta tai vastaavaa mekanismia ja lukitsee laitteen ", sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

"Rikolliset lukitsevat laitteen haittaohjelmalla ja kiristävät vaatimalla käyttäjää maksamaan lunnaat sen vapauttamiseksi. Virtuaalivaluutan yleistymisen myötä kiristyshaittaohjelmien käytöstä on tullut rikollisille helppoa ja kannattavaa. Loppukäyttäjille ne ovat nykyisin merkittävä digitaalinen uhka".

Top 10 -listalla kolme haittaohjelmaperhettä

Raportin mukaan lisääntyivät myös PC:lle kohdistetut kiristyshaittaohjelmat, joista Browlock-haittaohjelmaperhe oli 10 eniten havaitun joukossa. Muita merkittäviä top 10 -listalla ovat entuudestaan tunnettuja haittaohjelmia, kuten Conficker/Downadup sekä Sality- ja Ramnit-viruksen erilaiset muunnokset. Nämä kolme haittaohjelmaperhettä kattavat 55 prosenttia top 10 -listan havainnoista.

Uusin merkittävä tulokas on Kilim-haittaohjelmaperhe ja sen haitalliset selainlaajennukset. Se on suunnattu Facebook-tileille, joita se käyttää hyväksi lähettämällä haitallista sisältöä sekä varastamalla tietoja. Kilimin osuus oli 11 % top 10 -haittaohjelmista. F-Securen runsaat havainnot siitä perustuvat yhteistyöhön Facebookin kanssa. Yhtiöiden viime vuoden toukokuussa julkistaman yhteistyön tavoitteena on parantaa Facebookin käyttäjien tietoturvaa.

Hyppösen mukaan hyökkääjien motiivien ymmärtäminen on tärkeää tietoturvan kannalta. Se auttaa ymmärtämään miksi hyökkäyksissä käytetään tiettyjä haittaohjelmayhdistelmiä ja taktiikoita. "Uskon vahvasti, että hyökkääjän tunnistaminen on yksi tärkeimpiä asioita, joka auttaa organisaatioita suojautumaan. Ei ole toivoa puolustautumisesta, jos meillä ei ole käsitystä siitä, ketä hyökkääjät ovat".

Alla on graafinen tivistelmä F-Securen raportista. Napsauta kuvaa, niin näet sen suuremmassa koossa.
VIPVIPViritä nettikaistaasi

Internet Pienellä vaivalla viilaat nettikaistasi toimimaan varmemmin ja nopeammin.

Lue lisää

Viritä nettikaistaasi
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Mitä on malware?

Mitä on malware?

Tietoturvayhteyksissä puhutaan malwaresta. Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan, ja millä sitä vastaan suojaudutaan?

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Torju haittaohjelmat

VIPVIPTorju haittaohjelmat

Pidä tietokoneesi puhtaana haittaohjelmista.

Lue lisää

Lunnasohjelma vaanii Mac-koneita

Lunnasohjelma vaanii Mac-koneita

Mikään ei enää ole pyhää, kun Mac-koneitakin uhkaa nyt ensimmäinen kiristyshaittaohjelma.

Lue lisää

Nyeste

Poista Delta Search

Onko selaimesi hakukoneeksi vaihtunut Delta Search? Näin pääset eroon selainkaapparista.

Lue lisää

Lunnasohjelma vaanii Mac-koneita

Mikään ei enää ole pyhää, kun Mac-koneitakin uhkaa nyt ensimmäinen kiristyshaittaohjelma.

Lue lisää

Pukki voi kähveltää tietosi

Joulupeliksi naamioitunut haittaohjelma on saastuttanut jo tuhansia älypuhelimia.

Paha pukki