Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Puhuva paketti helpottaa arkea

Etätunnistustekniikkaa käyttävän sovelluksen avulla kännykällä voidaan koskettaa paketissa olevaa tunnistetarraa, jolloin sille talletettu tuotetieto voidaan esittää äänenä.

Kännykällä kosketetaan paketissa olevaa tarraa, jolloin lääketiedot kuuluvat puhelimen kaiuttimesta.

Ikääntyvien ihmisten osuus väestöstä kasvaa koko ajan, ja heidän tarpeensa korostuvat yhä enemmän nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassamme. Ihmisten vanhetessa myös näkö heikkenee. VTT on kehittänyt NFC-etätunnistusteknologiaan perustuvia uusia sovelluksia, jotka helpottavat heikkonäköisten ja näkövammaisten elämää. Heistä koostuva joukko kokeili kotonaan tavaroiden merkitsemistä ja tunnistamista ääniviestien avulla sekä puhuvaa tuoteselostetta lääke- ja elintarvikepakkauksissa.

Suosituimmaksi käyttäjäkokeissa osoittautui kännykässä toimiva, kotimaisen Top Tunnisteen toteuttama Touch n' tag -demo, jolla näkövammainen pystyi liittämään omia ääniviestejä kotona oleviin arkipäivän esineisiin ja elintarvikkeisiin. Sovellus toimii matkapuhelimella, jossa on NFC-lukija. Käyttäjä voi koskettaa puhelimella NFC-tarraa ja äänittää sille kännykän kautta haluamansa ääniviestin ja jatkossa kuunnella viestejä koskettamalla tarraa kännykällä. Kokeilussa havaittiin, että selvästi useimmin merkattu tuote olivat erilaiset ruokapakkaukset. Suurin osa käyttäjistä totesi, että laite oli hyödyllinen asioiden tunnistamiseen ja tuotetietojen saamiseen. Eduksi katsottiin myös se, että he pystyivät itse laatimaan ja liittämään tavaroihin haluamansa viestin.

Vuoden vaihteessa päättyneessä HearMeFeelMe-hankkeessa kehitettiin myös puhuva lääkepaketti -demo, jossa koskettamalla pakettia lääkkeen annosteluohje ja muut perustiedot saa kuulumaan äänimuodossa. Lääkkeen tiedot tallennettiin NFC-tarralle jo apteekissa. Kotona käyttäjä pystyi tunnistamaan lääkepaketteja ja kuuntelemaan lääkkeen annostelu- ym. tietoja äänimuodossa. Demo toimii toistaiseksi tietokoneessa, mutta sopii myös kännykkään, mikäli NFC-lukija, ruudunlukija ja ohjelmoitava älypuhelin olisivat samoissa kuorissa.

Katso HearMeFeelMe-sovelluksen esittelyvideo

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Tätä luuria ei Suomesta vielä saa

Tätä luuria ei Suomesta vielä saa

Googlen uutuuspuhelimia voi joutua odottamaan.

Lue lisää

Googlelta Pixel-puhelin

Googlelta Pixel-puhelin

Googlen Pixel-puhelin korvaa Nexus-sarjan puhelimet.

Lue lisää

Note 7 paloi poroksi

Note 7 paloi poroksi

Samsung Note 7 häipyi kuukaudessa savuna ilmaan ongelma-akun myötä.

Lue lisää

Nyeste

Pääministeri jahtasi pokeja

Norjan pääministeri jahtasi pokémoneja kesken parlamentin istunnon.

Lue lisää

Hakkeroi ja rikastu

Iso palkkio luvassa puhelimeen murtautujalle.

Lue lisää

Pokémon Go ranteessa

Ranneke helpottaa pokémonien keräämistä, mutta tuliko laite liian myöhään?

Lue lisää