Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Älypuhelimiin laserprojektori

Matkapuhelimiin integroitaviin projektoreihin kehitetään laservalonlähdettä, jolla voidaan heijastaa valokuvia ja elokuvia tarkasti ja tehokkaasti mille tahansa pinnalle.

Parin sentin mittainen laserprojektori voidaan integroida matkapuhelimiin ja muihin laitteisiin.

Markkinoilla olevien matkapuhelinten näytöiltä voi nykyisin katsella korkealaatuista kuvaa, mutta puhelinten koko rajoittaa auttamatta näytön kokoa ja katselukokemusta. VTT, EpiCrystals Oy ja Aalto-yliopisto kehittävät matkapuhelimiin integroitaviin projektoreihin entistä parempaa laservalonlähdettä, joka mahdollistaa vaikkapa valokuvien tai elokuvien heijastamisen tarkasti ja tehokkaasti mille tahansa pinnalle. Laservalonlähteellä varustetut matkapuhelimet voivat olla tavallisen kuluttajan ulottuvilla jo muutaman vuoden päästä.

Pienikokoisia, 1-2 senttimetrin mittaisia laserprojektoreita voidaan integroida monenlaisiin elektronisiin laitteisiin, kuten digitaali- tai videokameroihin, kämmentietokoneisiin ja matkapuhelimiin. Integroiduilla miniprojektoreilla voitaisiin käytännössä heijastaa seinälle noin A3-kokoisen paperiarkin kokoisia kuvia.

”Hankkeessa on onnistuneesti yhdistetty moniteknologista osaamista niin VTT:ltä kuin projektikumppaneiltakin, alkaen lasersirujen tarkasta kohdistamisesta ja valmistusmateriaaleista aina tuotantolinjojen suunnitteluun asti. Mukana on myös osaamista eri puolilta Suomea, mm. VTT:n Espoon, Oulun, Tampereen ja Lappeenrannan toimipisteistä. Projekti käynnistyi viime syksynä, ja nyt olemme pääsemässä vaiheeseen, jolloin voimme siirtyä ideoinnista ja suunnittelusta prototyyppien rakentamiseen. Kesään mennessä on tavoitteena osoittaa, että uusia laservalonlähteitä voidaan valmistaa isoja määriä nopeasti ja edullisesti”, kertoo johtava tutkija Timo Aalto VTT:ltä.

EpiCrystals Oy tähtää tuotteellaan suoraan maailman markkinoille, ja yrityksen tavoitteena on olla markkinajohtaja laservalonlähteiden valmistajana vuonna 2015.

”Olemme kehittämässä aivan uutta teknologiaa, jota ei ole käytössä missään muualla maailmassa. Tällä hetkellä markkinoilla on kyllä elektronisiin laitteisiin liitettäviä erillisiä projektoreita, mutta niiden hinta ja laatu eivät ole tarpeeksi kilpailukykyisiä. Isot elektroniikkavalmistajat ovat integroitavista projektoreista erittäin kiinnostuneita, ja markkinatutkimusten mukaan kysyntä pienikokoisille projektoreille kasvaa lähivuosina voimakkaasti. Maailmassa myydään vuosittain pian noin kaksi miljardia kännykkää, ja jos niistä edes parissa prosentissa on projektori, puhutaan kymmenistä miljoonista kappaleista eikä sadan miljoonan rajakaan ole kaukana”, sanoo liiketoimintakehitysjohtaja Tomi Jouhti EpiCrystals Oy:stä.

Projektorien kokoonpano tapahtuu Aasiassa, mutta laservalonlähteiden tutkimus- ja kehitystyö aiotaan jatkossakin pitää Suomessa. VTT:n, EpiCrystalsin ja Aalto-yliopiston projektia on rahoittanut muun muassa Tekes.

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Perusluurit puntarissa

VIPVIPPerusluurit puntarissa

Suurtestissä kuusi keskikastin Android-puhelinta.

Lue lisää

Onko luurisi Galaxy S6 vai S7?

Onko luurisi Galaxy S6 vai S7?

Tyytyäkö edelliseen malliin vai hankkiako uusi Galaxy S7?

Lue lisää

Nopea älypuhelin superedullisesti

Nopea älypuhelin superedullisesti

Huippuhyvän älypuhelimen ei tarvitse maksaa omaisuuksia

Lue lisää

Nyeste

Pääministeri jahtasi pokeja

Norjan pääministeri jahtasi pokémoneja kesken parlamentin istunnon.

Lue lisää

Hakkeroi ja rikastu

Iso palkkio luvassa puhelimeen murtautujalle.

Lue lisää

Pokémon Go ranteessa

Ranneke helpottaa pokémonien keräämistä, mutta tuliko laite liian myöhään?

Lue lisää