Suoritin

Prosessori Suoritin eli prosessori on tietokoneen aivot. Suoritin suorittaa kaikki tietokoneen laskutoimitukset.

Suoritin on tietokoneen tärkein ja usein myös kallein yksittäinen osa. Suoritin suorittaa kaikki laskutoimitukset, olivat ne sitten todellisia matemaattisia laskuja, kuvan piirtämistä näytölle tai kellonajan tarkistusta. Suorittimen toimintanopeutta mitataan värähdyksinä sekunnissa. Esimerkiksi 700 megahertsin suoritin suorittaa 700 miljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.

Mitä enemmän hertsejä, sitä enemmän nopeutta.

Katso myös "GHz"

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Näin toimii Windows 8

Sähköinen kirja Näin toimii Windows 8 on havainnollinen opas uuden käyttöjärjestelmän keskeisten ominaisuuksien hyödyntämisestä.

Lue lisää

Kotimikro
Luetuinta

Muistikirjamikro

Notebook Muistikirjamikro on muistilehtiön kokoinen kannettava tietokone.

Lue lisää

MPEG

Moving Pictures Expert Group Liikkuvan kuvan asiantuntijaryhmä MPEG on pakkaustekniikka, jota käytetään multimediaohjelmien äänen ja kuvan, videokuvan ja DVD-elokuvan tallentamiseen. MPEG-standardista on olemassa monia eri versioita. MPEG-filmi mahtuu suhteellisen pieneen tilaan, mutta kuvan laatu on "tavallista" elokuvaa heikompi.

Lue lisää

Lasertulostin

Laserkirjoitin Lasertulostinten toiminta perustuu lasersäteeseen, joka piirtää kuvan tai asiakirjan pisteet paperille. Lasertulostin on nopea ja lähes äänetön.

Lue lisää

Uusimpia

Gigatavu

Gigatavu ei vastaa miljardia tavua, vaikka niin olisikin syytä olettaa. Yksi gigatavu on tarkalleen 1024 megatavua eli 1 073 741 824 tavua.

Lue lisää