Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tietokonepeliä käytettiin 1980-luvulla poliittisena lyömäaseena

Juuri ilmestynyt sähköinen Pelitutkimuksen vuosikirja 2011 tarkastelee jälleen niin digitaalisen pelaamisen historiaa, nykytilannetta kuin tulevaisuuttakin.

Kuva vuoden 1984 Raid over Moscow -pelin tilanteesta, jossa Neuvostoliitto on juuri käynnistänyt ydinhyökkäyksen Montrealia vastaan. (Lähde: Games Database)

Yksi vuosikirjan mielenkiintoisimmista teksteistä on Tero Pasasen artikkeli, joka luotaa Suomen ensimmäistä poliittisesti latautunutta tietokonepelikohua. Se syttyi helmikuussa vuonna 1985 MikroBitti-lehdessä julkaistusta Raid over Moscow -pelin arvostelusta. Peliä ja sen arvostelua käytettiin sekä ulko- että sisäpoliittisena lyömäaseena.

Arvostelua seurannut julkinen kritiikki laukaisi tapahtumaketjun, joka kärjistyi eduskuntakyselyn kautta Neuvostoliiton epäviralliseen vetoomukseen pelin markkinoinnin ja myynnin estämiseksi ja lopulta diplomaattiseen protestiin neuvostovastaisesta aineistosta Suomen tiedotusvälineissä. Artikkeli perustuu sarjaan Suomen ulkoasiainministeriön muistioita, jotka käsittelevät Neuvostoliiton vetoomusta ja sitä seurannutta protestia. Muistioiden 25 vuoden salassapitoaika umpeutui julkisuuslain perusteella vuonna 2010.

Pelitutkimuksen vuosikirja on vertaisarvioitu, avoin tiedejulkaisu. Pelitutkimus on sekä monitieteinen tutkimusala että nuori akateeminen oppiaine, jonka parissa toimivien tutkijoiden huomion keskiössä on digitaalisten pelien erityisluonne. Nyt julkaistussa, järjestyksessään kolmannessa vuosikirjassa, käsitellään Raid over Moscow -pelin (1984) aiheuttaman mediakohun lisäksi muun muassa digitaalisten pelituotteiden keräilyä ja blogikirjoitusten leikkimieltä. Vuosikirjassa on julkaistu artikkelien lisäksi lyhyempiä katsauksia, jotka pureutuvat esimerkiksi tuotelisensseihin, pohjoismaiseen roolipelitutkimukseen ja peliääniin sekä musiikkiin.

Pelitutkimuksen vuosikirjan päätoimittaja on professori Jaakko Suominen Turun yliopistosta. Toimituskuntaan kuuluvat lisäksi professorit Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto) sekä Frans Mäyrä sekä tutkijatohtori Olli Sotamaa (Tampereen yliopisto) ja yliopisto-opettaja Riikka Turtiainen (Turun yliopisto).


VIPVIPViritä nettikaistaasi

Internet Pienellä vaivalla viilaat nettikaistasi toimimaan varmemmin ja nopeammin.

Lue lisää

Viritä nettikaistaasi
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Tutut satuhahmot mobiilipelissä

Tutut satuhahmot mobiilipelissä

Fading Fairytales on koko perheen mobiilipeli, jossa yhdistyvät tutut satuhahmot, elokuvamainen juoni ja taktinen pelaaminen.

Lue lisää

Nintendo-klassikon paluu

Nintendo-klassikon paluu

1980-luvun klassikot heräävät eloon uudessa minikonsolissa.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Tee oma tietovisa

VIPVIPTee oma tietovisa

Kahoot-palvelussa voi helposti laatia oman tietovisailun.

Lue lisää

Nyeste

Nintendo-klassikon paluu

1980-luvun klassikot heräävät eloon uudessa minikonsolissa.

Lue lisää

Tee oma tietovisa

Kahoot-palvelussa voi helposti laatia oman tietovisailun.

Lue lisää

Palikkaleikkiä pc:llä

Hauskan ohjelman avulla kaikki voivat rakentaa digitaalisilla Lego-palikoilla.

Lue lisää