Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Pasianssi edelleen suosikkipeli

Keskimääräinen suomalainen digitaalisten pelien pelaaja on iältään 37-vuotias ja hänen suosikkipelinsä on tietokonepasianssi. Muutostrendejä ovat ikäihmisten lisääntynyt pelaaminen ja mobiilipelaamisen suosion kasvu.

Nyt julkistettu Pelaajabarometri 2011 -tutkimus tarjoaa toistaiseksi luotettavimman kuvan eri pelimuotojen asemasta Suomessa. Yhteensä yli 3 000 suomalaista on osallistunut kolmen vuoden ajan vuosittain toistettuun kyselytutkimukseen, jonka tulokset paljastavat kuvan Suomesta pelimaana, missä pelaamisella on kasvava kulttuurinen ja sosiaalinen asemasta.

Keskimääräinen suomalainen digitaalisten pelien pelaaja on iältään 37-vuotias ja hänen suosikkipelinsä on tietokonepasianssi. Peleihin käytettävä aika ei vielä kilpaile esimerkiksi television katseluun käytettävän ajan kanssa. Kun keskimääräinen suomalainen katsoo televisiota yli 20 tuntia viikossa, on yli 20 tuntia pelaavia suomalaisia vain alle neljä prosenttia.

Digitaalisten pelien pelaaminen on kuitenkin levittäytynyt osaksi kaiken ikäisten suomalaisten ajanviettomuotoja. Kolmen vuoden aineiston perusteella yli puolet (54 prosenttia) suomalaisista pelaa jotain digitaalista peliä ainakin kerran kuukaudessa. Kun huomioon otetaan myös perinteiset kortti-, lauta-, ja liikunnalliset pelit, ovat lähes kaikki suomalaiset pelaajia: 98 prosenttia vastaajista kertoi ainakin joskus pelaavansa jotain peliä.

Kolmen vuoden tutkimusjaksolla havaittiin muutamia tilastollisesti merkitseviä muutostrendejä. Kaikkein vanhin tutkittu ikäryhmä, 70–75-vuotiaat, lisäsi tarkastelukauden aikana merkittävästi pelaamistaan. Ikäihmisten keskuudessa aktiivisten pelaajien osuus on noussut kahden vuoden takaisesta 75 prosentin osuudesta 91 prosenttiin, kun kaikki pelimuodot otetaan huomioon.

Ikäihmisten lisääntyvän pelaamisen lisäksi havaittiin tiettyjen pelimuotojen suosiossa muutoksia. Pelikonsoleilla pelaaminen oli tarkastelujaksolla käynyt yhä yleisemmäksi, samoin aktiivinen mobiilipelaaminen oli kasvattanut suosiotaan 13 prosentista (2009) 21 prosenttiin (2011). Sen sijaan nettiselaimessa pelattavat pelit olivat menettäneet hieman suosiotaan. Ilmeisesti älypuhelimien suosion nousu Suomessa heijastuu osittain siirtymänä selainpeleistä mobiilipeleihin.

Mobiilipelimaailman muutosta heijastavat myös suosituimpien pelattavien pelien listalla tapahtuneet muutokset. Aiemmin suosituin mobiilipeli oli Nokian matkapuhelimien mukana jaeltu matopeli. Vuoden 2011 tutkimuksessa sen aseman suosituimpana mobiilipelinä oli anastanut kosketusnäyttöisten älypuhelimien Angry Birds.

Pelaajabarometri on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Pelikulttuurien synty Suomessa -tutkimushanketta, jota johtavat professorit Frans Mäyrä (Tampereen yliopisto), Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto) ja Jaakko Suominen (Turun yliopisto, Porin yliopistokeskus).

VIPVIPViritä nettikaistaasi

Internet Pienellä vaivalla viilaat nettikaistasi toimimaan varmemmin ja nopeammin.

Lue lisää

Viritä nettikaistaasi
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Nintendo-klassikon paluu

Nintendo-klassikon paluu

1980-luvun klassikot heräävät eloon uudessa minikonsolissa.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Palikkaleikkiä pc:llä

VIPVIPPalikkaleikkiä pc:llä

Hauskan ohjelman avulla kaikki voivat rakentaa digitaalisilla Lego-palikoilla.

Lue lisää

Vuoden virallinen rallipeli

Vuoden virallinen rallipeli

Vuoden virallisessa WRC 3 -rallipelissä ovat mukana muun muassa Latvala ja Hirvonen. Virallisista ralleista löytyy esimerkiksi Neste Ralli.

Lue lisää

Nyeste

Nintendo-klassikon paluu

1980-luvun klassikot heräävät eloon uudessa minikonsolissa.

Lue lisää

Tee oma tietovisa

Kahoot-palvelussa voi helposti laatia oman tietovisailun.

Lue lisää

Palikkaleikkiä pc:llä

Hauskan ohjelman avulla kaikki voivat rakentaa digitaalisilla Lego-palikoilla.

Lue lisää