Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Luottokortin kokoinen täysiverinen tietokone

Pohjoismainen it-tuotteiden jakelija Deltaco on aloittanut luottokortin kokoisen Raspberry Pi -tietokoneen myynnin Suomessa. Kyseessä on jo miljoona kappaletta maailmalla myynyt yhdelle piirilevylle mahdutettu huippuedullinen tietokone. Raspberry Pi onkin kaikkien elektroniikkavirittelijöiden unelmalaite!

”Vadelmapii”-kone on mitoiltaan 86 x 56 x 21 mm. Muistikorttipaikka ja liitännät ulottuvat hieman reunojen yli. Laite painaa 45 grammaa.

Hieman luottokorttia suuremman tietokoneen on kehittänyt brittiläinen Raspberry Pi Foundation. Tämän säätiön alkuperäisenä tarkoituksena on ollut tietotekniikan opetuksen kehittäminen, mutta laitteelle on löytynyt jo lukemattomia käyttötarkoituksia. Raspberry Pi:tä käytetäänkin opetuskäytön lisäksi muun muassa mediapalvelimena, pelilaitteena, robotiikan ohjaukseen ja säätötekniikan hallintaan.

Pienen ja pippurisen tietokoneen graafinen suorituskyky on omiaan myös multimedia- ja pelikäyttöön. Raspberry Pi pystyy toistamaan täysteräväpiirtoista videokuvaa (1080p, 30 fps, h.264/mpeg-4 avc) ja se tukee grafiikan osalta opengl es 2.0 -ohjelmistorajapintaa.

Raspberry Pi on täysin käyttövalmis tietokone ilman kotelointia. Se vaatii toimiakseen vain näytön, ohjauslaitteet, virtalähteen ja sdhc-muistikortin. Muistikorttia tarvitaan massamuistiksi käyttöjärjestelmän ja muun tiedon tallentamiseen.

Raspberry Pi on suunniteltu käytettäväksi Linux-käyttöjärjestelmällä. Näistä eniten käytetty versio on Raspbian. Raspberry Pi:lle on kehitetty paljon sovelluksia ja laitteelle pyhitetty sovelluskauppa listaa uusia sovelluksia päivittäin. Suosituimpia sovelluksia on Xbmc-mediasoitin.

Raspberry Pi Model B sisältää yhdellä piirilevyllä Arm11-ytimellä varustetun 700 megahertsin Broadcom-järjestelmäpiirin (jossa cpu, gpu, dsp ja sdram). Keskusmuistia laitteessa on 512 megatavua. Tietokoneen voi liittää erilliseen näyttöön komposiitti/rca- tai hdmi-videoliitännöillä. Äänilähtöinä toimivat sekä perinteinen 3,5 millimetrin analoginen stereoliitin että hdmi-liitin. Lisäksi piirilevyllä on 10/100 megabitin ethernet-verkkoliitäntä ja kaksi usb 2.0 -liitäntää lisälaitteille. Tietokone saa käyttöjännitteensä oman micro-usb-liitännän kautta.

Raspberry Pi toimitetaan ilman virtalähdettä, lisätarvikkeita tai käyttöohjeita. Sen liitäntöihin voidaan liittää suoraan näppäimistö, hiiri, näyttö, äänilaite, lisämuistia ja verkkoyhteydet. Raspberry Pi Model B -tietokoneen kuluttajahinta on 59 euroa.

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Tällainen oli Windows 3.1

Tällainen oli Windows 3.1

Tee nostalgiatrippi muinaiseen Windows-järjestelmään.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Päivitä kiintolevy

VIPVIPPäivitä kiintolevy

Kiintolevyn vaihtaminen uuteen on helppo tapa päivittää, jos tila loppuu kesken tai kone hidastelee.

Lue lisää

Testaa suorittimesi nopeus

Testaa suorittimesi nopeus

Tietokoneen suorittimella on suuri merkitys tietokoneen suorituskyvylle. Tee oman suorittimesi mallinimellä testi ja katso, kuinka suoritin pärjää vertailussa.

Lue lisää

Nyeste

Löydä netin parhaat tarjoukset

Viisas ostaja pitää päänsä kylmänä uusien laitemallien saapuessa markkinoille.

Lue lisää

Vertailussa varavirtalähteet

Taskukokoisen virtapankin avulla mobiililaitteen saa tarvittaessa elvytettyä toimintakuntoon.

Lue lisää

FBI ohitti iPhonen suojat

Apple tehostaa iPhonen suojausta FBI:n murtauduttua rikollisen puhelimeen.

Lue lisää