geocaching komfi 062011

Aarrejahdissa gps:n kanssa

Raitista ilmaa, liikuntaa ja hauska päivä joko kaupungissa tai luonnossa – tätä kaikkea tarjoaa geokätkentä. Nykyajan aarrejahtia voi harrastaa käytännössä millä tahansa gps-laitteella.

torstai 17. maaliskuuta 2016

Pieniä gps-laitteita löytyy jo likimain joka kodista, sillä sellainen löytyy usein uudesta kännykästä tai vaikkapa autosta. Harva tulee ajatelleeksi, että näppärää tiennäyttäjää voi käyttää muuhunkin kuin kulkureitin etsimiseen. Gps-laitteen kanssa voi nimittäin lähteä nykyaikaiseen aarrejahtiin, jossa vanhanaikainen aarrekartta on korvattu koordinaateilla ja satelliiteilla.

Modernia aarteenetsintää nimitetään geokätköilyksi, ja harrastus on levinnyt nopeasti maapallon joka kolkkaan. Geokätköjen eli gps-piilojen koordinaatteja löytyy jo lukuisilta kotisivuilta, ja aarteita pääseekin etsimään niin kodin lähistöllä, kesämökkiseudulla kuin vaikkapa Välimeren rantalomallakin. Kätkön koordinaatit syötetään vain gps-laitteeseen, joka näyttää maastossa kulkiessa reitin kohteeseen. Tämä saattaa kuulostaa kovin helpolta, mutta käytännössä geokätkön löytämiseksi täytyy nähdä joskus paljonkin vaivaa.

Tämä artikkeli esittelee geokätkennän maailmaa ja harrastuksessa tarpeellisia laitteita. Luonnosta voi nyt nauttia täysin uudella tavalla ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Geokätköjä etsiessä saattaa hyvinkin päätyä täysin uusiin paikkoihin, joissa käymisestä ei olisi osannut edes haaveilla.

Aarrejahdin suunnitteleminen

Gps-laitteen kanssa ei voi vain sännätä maastoon, sillä etsittävät kätköt täytyy valita etukäteen. Kätköjä löytyy helpoiten geocaching.com-sivustolta, jonne niitä voi myös lisätä itse. Kotisivu on geokätköilijöiden suurin ja kattavin kohtaamispaikka verkossa, ja sen käyttäjäksi täytyy rekisteröityä. Kerromme nyt, kuinka luot oman käyttäjätilin ja valitset lähiseudulta sopivan kätkön.

Ehkä sinua kiinnostaa...