Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Kysely: Mihin käyttäisit vanhoja ilmakuvia?

Maanmittauslaitoksella on historiallinen 700 000 ilmakuvan aineisto monilta puolilta Suomea. Vastaa kyselyyn ja kerro millaisia käyttöideoita sinä keksit vanhoille ilmakuville, niin Maanmittauslaitos osaa muokata kuvat järkevästi saataville.

Espoon Leppävaaraa vuonna 1956. Ilmakuvista voi tarkastella esimerkiksi rakennetun ympäristön muutosta. Kuva: Maanmittauslaitos.


Vanhimmat ilmakuvista ovat 1930-luvulta. Erityisesti suurimpia kaupunkeja ja taajamia on ilmakuvattu säännöllisin väliajoin. Vanhoja ilmakuvia tarkastelemalla saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi rakennetun ympäristön kehityksestä sekä metsien, peltojen ja vesistöjen muutoksesta.

”Suurin osa arvokkaasta aineistosta on vielä alkuperäisillä filmeillä. Maanmittauslaitoksen tarkoituksena on skannata, säilyttää ja tarjota kuvat digitaalisessa muodossa. Tähän mennessä kuvista on digitoitu noin viidennes”, kertoo Maanmittauslaitoksen Ilmakuvakeskuksen johtaja Juha Vilhomaa.

Vanhat ilmakuvat jatkokäsiteltynä vai sellaisenaan?

Kyselyn avulla Maanmittauslaitos selvittää asiakkaiden toiveita ja päättää sen perusteella vanhojen ilmakuvien jatkokäsittelystä ennen julkaisemista.

”Toivomme, että mahdollisimman monet voisivat hyödyntää tätä kulttuurihistoriallisesti merkittävää kuvamateriaalia. Vastausten perusteella mietimme, miten asiakastarpeet voitaisiin parhaiten täyttää”, Vilhomaa toteaa.

Tiedustele ja tilaa vanhoja ilmakuvia

Vanhoja ilmakuvia kannattaa tiedustella oman alueesi maanmittaustoimistosta tai Maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksesta.

Vanhat ilmakuvat kuuluvat Maanmittauslaitoksen avoimiin ja maksuttomiin aineistoihin. Toistaiseksi vanhoja ilmakuvia ei kuitenkaan voi hankkia Maanmittauslaitoksen verkkopalveluiden kautta. Verkkopalveluja varten kuvien tulisi olla sidottu maastokoordinaatistoon, jotta niitä voitaisiin käyttää.

Kun tilaat vanhoja ilmakuvia, kerro mahdollisimman tarkasti
miltä alueelta aineistoja haluat (paikannimi ja koordinaatit)
miltä ajanjaksoilta kuvia haluat.

Suurin osa vanhoista ilmakuvista on mustavalkoisia, mutta 1970-luvulta alkaen Maanmittauslaitos alkoi ottaa myös ns. väärävärikuvia, joissa esimerkiksi kasvillisuus näkyy punaisen eri sävyinä. Maanmittauslaitos siirtyi digitaaliseen ilmakuvaukseen vuonna 2009.

Vastaa kyselyyn 31.7. mennessä

Voit vastata kyselyyn yksityishenkilönä tai organisaation edustajana. Vastaathan viimeistään 31.7.TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Haastavia tilanteita tallentava kamera

VIPVIPHaastavia tilanteita tallentava kamera

Erinomainen pieni toiminta­kamera, joka tallentaa ääntä ja kuvaa huippulaadulla.

Lue lisää

iPhone 7 vs. Galaxy S7 Edge

iPhone 7 vs. Galaxy S7 Edge

Pistimme iPhone 7:n ja Galaxy S7:n kamerat testiin. Katso kummalla saa parempia kuvia!

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Pc perusopas osa 3

VIPVIPPc perusopas osa 3

Windows tekee kuvien keräämisestä vaivatonta. Seuraavilla ohjeilla voi lisätä itse kuvia tietokoneeseen, mutta tärkeintä on se, että ne löytyvät helposti.

Lue lisää

Nyeste

Mikä tämä on?

Kävimme Kölnin messuilla. Katso mitä löytyi...

Lue lisää

Action-kamerat vertailussa

KotiMikro testasi yhteistyössä Digikuva-lehden kanssa kuusi toimintakameraa.

Lue lisää

Manny-kissa on selfieiden kuningas

Omistajansa GoPro-kameraan viehtynyt Manny-kissa on kerännyt lähes 170 000 seuraajaa Instagramissa.

Lue lisää