Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Topten-Suomi selvitti parhaat lamput

Topten-Suomi-palvelu listaa lamput, joiden käyttökustannukset ovat alhaisimmat valontuottoon verrattuna. Energiatehokkaimmat tuotteet löytyvät pääasiassa tunnettujen merkkien valikoimista.

Lamppujen valintaan on tuotettu erilaisia apuvälineitä hehkulamppujen poistuessa asteittain markkinoilta. Lampunvalintakone-palvelu osaa suositella toimivimmat lamput eri käyttökohteisiin, mutta jos haluat ostaa energiatehokkuudeltaan markkinoiden parasta, kannattaa suunnata Topten-Suomi-palveluun.

Topten-Suomi-palvelu listaa lamput, jotka tuottavat eniten valoa pienimmällä sähkönkulutuksella, eli näillä tuotteilla käyttökustannukset ovat alhaisimmat valontuottoon verrattuna.

Vertailun perusteella markkinoiden energiatehokkaimmat tuotteet löytyivät pääasiassa isojen, tunnettujen merkkien valikoimista. Yleislamppujen, eli perinteisten hehkulamppua korvaavien tuotteiden ryhmässä pärjäsivät parhaiten pienloiste- eli energiansäästölamput. Yleislamppujen sarjassa Topten-listalle ei kivunnut yksikään halogeeni tai ledilamppu. Sen sijaan kohdelampuista energiapiheimpiä valonlähteitä ovat ledit.

Topten-suomi.fi-palvelu ei testaa tuotteita, vaan vertailu perustuu valmistajien ilmoittamiin tietoihin.


Energiatehokkuus ei yksin riitä valintakriteeriksi
Käyttäjän kannalta monet toiminnalliset ominaisuudet, kuten syttymisnopeus, polttoikä ja soveltuvuus ulkokäyttöön, ovat tärkeitä lampun laatutekijöitä, joita punnitaan ostopäätöstä tehdessä. Tästä syystä kaikille Topten-Suomi.fi-sivustolla esiteltäville tuotteille asetettiin tiukat minimivaatimukset.

Sivustolle listattujen energiansäästölamppujen keskimääräinen polttoikä on vähintään 12 000 tuntia, ledien vähintään 20 000 tuntia. Lamput kestävät myös vähintään 50 000 sytytyskertaa.


Käyttökohde ratkaisee
Lamput kannattaa aina valita käyttökohteen ja halutun valon määrän eli valovirran perusteella. Energiansäästölamppu on kodin yleislamppu. Se soveltuu useimpiin sellaisiin käyttökohteisiin, joissa tarvitaan paljon valoa ja joissa valot ovat pitkään päällä.

Parhaat ledilamput tuottavat jo yhtä paljon valoa kuin 60 watin hehkulamput, mutta pääsääntöisesti ledien tuottama valon määrä on pienempi. Siksi ne ovat parhaimmillaan kohde- ja korostusvalaistuksessa, joissa riittää pienempikin valon määrä. Ledit ovat lampuista pitkäikäisimpiä ja energiansäästölamppuihin verrattuna etuna on viiveetön syttyminen.

Saunaan ja himmennettäviin valaisimiin paras valinta on suuremmasta energiankulutuksesta huolimatta kierrekantainen halogeenilamppu. Se kestää lämpötilavaihteluita, syttyy heti ja on aina himmennettävissä.

Motivan TopTen-Suomi -palvelu listaa 10–15 energiatehokkainta laitetta eri laiteryhmissä (kodinkoneet ja viihde-elektroniikka, valaistus, toimistolaitteet, rakentaminen ja autot). Palveluun valitut laitteet täyttävät tiukat kriteerit. Tavoitteena on auttaa laitteita hankkivia löytämään markkinoiden energiatehokkaimmat tuotteet ja vähentämään näin omaa energiankulutustaan.
TopTen-Suomi on osa eurooppalaista verkostoa, joka on käynnistetty IEE EuroTopten-hankkeessa. Verkostossa on mukana liki 20 maata.

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Muistikortti menee verkkoon

Muistikortti menee verkkoon

Eye-Fin sd-muistikortti sisältää langattoman verkon lähettimen, jonka ansiosta kuvat voi siirtää johdoitta kamerasta tietokoneelle.

Lue lisää

Projektori ja kamera yhdessä

Projektori ja kamera yhdessä

Puhelimia, joissa on kompassi, ja navigointilaitteita, joissa on kamera. Elektroniikkateollisuuden tuote­kehittelijöiden mielikuvituksella ei ole rajoja.

Lue lisää

Järkevä kannettava pitkällä akkukestolla

Järkevä kannettava pitkällä akkukestolla

Asus on päätynyt tekemään järkeviä kompromisseja voidakseen valmistaa kohtuuhintaisen kannettavan tietokoneen, joka kykenee kuitenkin useimpiin tehtäviin.

Lue lisää

Nyeste

Elokuvakasvatusta kouluikäisille

Kaikki kuvaa -sivuston avulla jokainen pystyy tekemään oman leffan vaikkapa pelkällä kännykällä. Omalla lyhärillä voi osallistua starttikisaan.

Lue lisää

Harrastajan huippuskanneri

Filmiskannereistaan tunnetun Plustekin uutuus, OpticFilm 120, on tarkoitettu ammattikäytön lisäksi myös valokuvauksen harrastajille.

Lue lisää

Ällistyttävän ohut näyttö

Näyttökuvan värit ovat kauniit ja sen asetuksia on helppo säätää, mutta laite on hieman liian kallis.

Lue lisää