Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Tietokone päihitti ihmisen visailussa

Tietokone on ensimmäistä kertaa voittanut ihmisen tv-tietovisailussa. IBM:n kehittämä tietokonejärjestelmä Watson osallistui Yhdysvaltain suosituimpaan tv-visailuun Jeopardyyn ja sai vastaansa visailun kaksi kaikkien aikojen parasta ihmiskilpailijaa. Watson voitti kilpailun melko selvin luvuin: sen tulos oli yli kolme kertaa parempi kuin kummankaan ihmiskilpailijan.

Kyseinen Jeopardy-ottelu oli historiallinen, sillä se esitteli maailman ensimmäisen tietokoneen, joka osaa vastata ihmiskielellä esitettyihin kysymyksiin ja ymmärtää asiayhteyden lisäksi esimerkiksi piilomerkityksiä, ironiaa ja kompakysymyksiä. IBM on kehittänyt Watsonia neljän vuoden ajan. Watson ei kilpailun aikana ollut yhteydessä internetiin, vaan sen käytettäväksi oli etukäteen ladattu valtava määrä tietoa, kuten tietosanakirjoja ja muita hakuteoksia, sanomalehtiarkistoja ja kaunokirjallisuutta.

Jeopardy-visailussa juontaja kertoo kilpailijoille vastauksen ja näiden tulee mahdollisimman nopeasti keksiä siihen sopiva kysymys. Yleissivistyksen lisäksi kilpailussa vaaditaan hyvää sanojen hallintaa, sillä tehtävissä on usein esimerkiksi piilomerkityksiä ja kompia. Kilpailua on aiemmin näytetty myös Suomen televisiossa.

”Nyt nähtyä kamppailua voidaan verrata vuonna 1997 pelattuun historialliseen shakkiotteluun, jossa IBM:n Deep Blue -tietokone voitti shakin maailmanmestarin Garry Kasparovin ja muutti melko lailla käsitystämme siitä, mihin tietokoneet kykenevät”, IBM:n innovaatiojohtaja Ville Peltola sanoo.

”Deep Bluen menestys perustui pitkälti pelkkään laskentatehoon, mutta Watsonilta vaadittiin paljon enemmän. Jeopardyssa kilpailijoiden tulee osata ratkaista hyvin monimutkaisia kysymyksiä ja arvoituksia, jotka esitetään ihmiskielellä. Kielen ymmärtämisen lisäksi Watsonin piti osata arvioida oman tietämyksensä rajat ja päättää sen perusteella, uskaltaako kysymykseen vastata”, Peltola jatkaa.

Watsonin tarkoituksena oli osoittaa, mihin teknologia nykyisin yltää - ja samalla juhlistaa sitä, että IBM:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan sata vuotta. Lähitulevaisuudessa Watsonin kaltaiset tietokonejärjestelmät pääsevät kuitenkin todelliseen hyötykäyttöön. Ne voivat mullistaa tiedonhaun ja auttaa tilanteissa, joissa pitää nopeasti etsiä vastauksia erittäin laajasta ja kirjavasta tietomassasta.

”Watsonin kaltaiset järjestelmät eivät korvaa ihmistä, mutta voivat olla suureksi avuksi. Esimerkiksi terveydenhoidossa meillä voisi olla tietokoneita, joihin on ladattu lähes kaikki saatavilla olevan lääketieteellinen kirjallisuus ja tieto. Onnettomuustilanteissa ambulanssihenkilökunta tai ensiapuhoitajat voisivat kertoa potilaasta mitattuja tietoja ja näkyviä oireita tietokoneelle, ja jokaisen uuden tiedon myötä saadaan tarkempi näkemys siitä, mikä potilaalla on hätänä”, Ville Peltola kuvailee.

IBM lahjoittaa Watsonin voittamat palkintorahat kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen.


TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Järkevä kannettava pitkällä akkukestolla

Järkevä kannettava pitkällä akkukestolla

Asus on päätynyt tekemään järkeviä kompromisseja voidakseen valmistaa kohtuuhintaisen kannettavan tietokoneen, joka kykenee kuitenkin useimpiin tehtäviin.

Lue lisää

Toimiva työjuhta

Toimiva työjuhta

Dell Latitude E5420:sta huomaa jo heti päältä, että kyse on laadukkaasta ja kestävästä kannettavasta. Tummanharmaa ulkokuori on harjattua alumiinia. Missään ei näy kiiltäviä pintoja, nettikameraa eikä pitkiä painikerivistöjä. Ainokaiset kolme äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitettua painiketta viittaavat selvästi toimistokäyttöön.

Lue lisää

Vankka ja nopea kannettava

Vankka ja nopea kannettava

Dell Latitude E6420 -kannettavaa voi ennen kaikkea luonnehtia suorituskykyiseksi, turvalliseksi ja kestäväksi, ja se soveltuu hyvin työkannettavaksi.

Lue lisää

Nyeste

Elokuvakasvatusta kouluikäisille

Kaikki kuvaa -sivuston avulla jokainen pystyy tekemään oman leffan vaikkapa pelkällä kännykällä. Omalla lyhärillä voi osallistua starttikisaan.

Lue lisää

Harrastajan huippuskanneri

Filmiskannereistaan tunnetun Plustekin uutuus, OpticFilm 120, on tarkoitettu ammattikäytön lisäksi myös valokuvauksen harrastajille.

Lue lisää

Ällistyttävän ohut näyttö

Näyttökuvan värit ovat kauniit ja sen asetuksia on helppo säätää, mutta laite on hieman liian kallis.

Lue lisää