Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Osta viisaasti verkossa

Verkko-ostaminen on turvallista, kunhan muistaa muutaman perusasian. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla ostat viisaasti verkossa.

Suomalaisista 79 prosenttia teki verkko-ostoksia yhteensä 2,6 miljardilla eurolla viime vuoden aikana. Lähes joka toinen suomalainen verkkokauppa-asiakas teki viime vuonna verkko-ostoksia ulkomailta.

Verkkokaupan suosion myötä lisääntyvät myös nettiostajaa uhkaavat huijaukset ja haittaohjelmat. esimerekiksi tietoturvayhtiö F-Securen mukaan maksusovelluksiin kohdistuvat haittaohjelmat tulevat saamaan lisää jalansijaa vuonna 2016. Niitä yritetään ujuttaa käyttäjille verkkokauppasivuilla, joihin on murtauduttu.

"Siirtyessäsi verkkokaupassa maksamaan, tavanomaisen uloskirjautumisprosessin sijaan sivu tarjoaakin sovellusta ostotapahtuman loppuun saattamiseksi", sanoo F-Securen vanhempi tutkija Zimry Ong.

"Sen avulla hyökkääjä saa luottokortti- ja muut henkilökohtaiset tietosi. Jos teet verkko-ostoksia tutulla sivustolla ja huomaat uloskirjautumisprosessin yllättäen muuttuneen, se on merkki siitä, että jotain on vialla."

Uhkia vastaan voi suojautua pitämällä tietoturvaohjelmiston ajan tasalla, käyttämällä tervettä järkeä ja muistamalla seuraavat viisi nyrkkisääntöä.


1: Tarkista riippulukko
Varmista, että maksu tapahtuu suojatussa tilassa. Sen merkkinä on selaimen osoiterivillä riippulukon kuva ja osoitteen alkuna ”https://”.


2: Arvioi kaupan luotettavuutta
Ulkomaisista ja kotimaisista verkkokaupoista voi etsiä muiden käyttäjien kokemuksia esimerkiksi tekemällä Google-haun verkkokaupan nimellä ja lisäämällä hakusanaksi esimerkiksi ”kokemuksia”. monien kauppojen sivuilla on myös asiakkaiden kirjoittamia arvioita, joita kannattaa lukea.
Eri maat käyttävät myös luotettavuusluokituksia, joiden logo on luotettavuusmerkinnän saaneen kaupan sivulla.

Euroopan kuluttajakeskuksen sivuilla on listattuna eri maiden luokitusjärjestelmien logoja.


3: Tarkista yrityksen tiedot
Varmista, että kaupan sivuilla on tietoa yrityksestä, tuotteista ja kaupan ehdoista. Poistu sellaisilta sivuilta, joilla yhteystietona on pelkkä sähköpostiosoite.

Kotimaisista yrityksistä saa perustiedot myös Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n verkkosivustolla olevalla haulla.


4: Käytä luokitussivustoa
Asenna selaimeen WOT-lisäosa. WOT eli Web of Trust on kotimainen työkalu, joka käyttäjien keräämän tiedon perusteella luokittelee sivustoja ja suojaa käyttäjää, kun hän selaa nettiä tai tekee nettiostoksia.


5: Huippuhalpoja merkkituotteita ei ole
Suuntaa selain jonnekin muualle silloin, kun tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Guccin aitoa laukkua et kympillä saa, vaikka se kaupan mainoksessa olisikin.

Lisää käytännön ohjeita turvalliseen nettiostamiseen löytyy muun muassa Tieto lisää turvaa -sivustolta.Ota Officen ohjat käsiisi

Ohjelmat Opi käyttämään Officen, Wordin ja PowerPoint -esitysohjelman parhaita ominaisuuksia.

Lue lisää

Ota Officen ohjat käsiisi
Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
10 pikanäppäintä selaimelle

10 pikanäppäintä selaimelle

Sujuvoita surffausta näppäinkomennoilla.

Lue lisää

4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

Katso ja ihastu, kun jättimäinen palikkaprojekti valmistuu.

Lue lisää

Ilmaiset kotisivut

Ilmaiset kotisivut

123kotisivu-palvelun avulla voit luoda nopeasti ja vaivattomasti tyylikkäät kotisivut, joilla voit muun muassa esitellä valokuviasi hienossa nettialbumissa. Voit käyttää diaesitystä, jossa on näyttävät siirtymät ja taustamusiikki - myös koko näytön tilassa. Palvelu on helppokäyttöinen, eikä edellytä erityisosaamista.

Lue lisää

Nyeste

Ilmainen netti kaikille

Kaikille on tulevaisuudessa tarjolla ilmainen ja nopea netti, jos EU-hanke etenee.

Lue lisää

WWW 25 vee

Netin ensimmäinen sivusto täytti neljännesvuosisadan ja on edelleen verkossa!

Lue lisää

Löydä Googlella

3 pikavinkkiä Google-hakuun.

Lue lisää