Suosittelija-käyttis

Verkkopalvelu antaa lukusuosituksia

Vantaan kirjasto ja VTT kehittävät kirjaston käyttäjille henkilökohtaisesti räätälöityjä lukusuosituksia antavaa verkkopalvelua. Sen avulla ratkeaa monen ahkeran lukijan ongelma: mistä seuraava hyvä kirja?

perjantai 13. kesäkuuta 2014 teksti Maija Vari. Kuvat: Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut

Palvelun toiminta perustuu aiempaan lainaukseen ja samantyyppisestä aineistosta kiinnostuneiden lainoihin. Palvelun kehitysversion kokeilu käynnistyi perjantaina 13.6. Pointin kirjastossa.

Alkuvaiheessa Suosittelija antaa tieto- ja kaunokirjallisuussuosituksia aikuisille ja lapsille, jatkossa mahdollisesti myös musiikki- ja elokuvasuosituksia. VTT:n kehittämää oppivaa järjestelmää sovelletaan ensimmäistä kertaa kirjaston lainaustoiminnasta kertyvään datamassaan. Testausvaiheessa suosituksia saavat Vantaan, Espoon ja Kauniaisten asiakkaat.

Suosittelijaa testataan lokakuuhun asti tablettitietokoneella Pointin kirjastossa, jossa myös Vantaan kansainvälisen koulun oppilaat testaavat palvelua. Kokeilukauden jälkeen palvelu avataan verkossa. Kirjaston käyttäjien tiedot ja lainahistoria säilyvät salaisina.

Suosittelija vertaa kirjaston asiakasta muihin asiakkaisiin, ja omaan patentoituun algoritmiinsa perustuen suosittelee uutta, todennäköisesti kiinnostavaa luettavaa. Järjestelmä oppii käyttäjiensä toiminnasta ja parantaa siten tuloksiaan jatkuvasti. Se kertoo vinkkaamiensa teosten sisällöstä ja näyttää myös kansikuvan.

Ehkä sinua kiinnostaa...