googlepuhe

Puhu Googlelle suomea

”Italialaiset ravintolat Helsingissä” -lauseen kirjoittaminen on kohtalaisen nopeaa, mutta vielä nopeampaa on sanoa se ääneen. Varsinkin liikkeellä ollessa äänihaku on nopeampi tapa etsiä.

perjantai 31. elokuuta 2012
Googlen äänihaun toiminta riippuu puhelimesta. Jos käyttöjärjestelmä on Android 2.2 tai uudempi ja puhelimen aloitusnäytöltä löytyy mikrofonikuvake Googlen hakuruudun vierestä, haun voi aloittaa koskettamalla kuvaketta. Muussa tapauksessa maksuttoman äänihakusovelluksen voi asentaa Googlen Play-kaupasta.

Googlen äänihaku Android-laitteille on tähän saakka toiminut 29 kielellä. Perheeseen on nyt liittynyt 13 uutta kieltä, näiden joukossa suomi. Laajennuksen jälkeen äänihaku ymmärtää 42 kieltä ja murretta 46 eri maassa. Suomen lisäksi lisättyjä kieliä ja murteita ovat baski, bulgaria, katalaani, euroopan portugali, galego, unkari, islanti, norja, romania, serbia, slovakki ja ruotsi.

Vaikka Google on työskennellyt puheentunnistuksen parissa jo useita vuosia, jokaisen uuden kielen lisääminen vaatii miljoonien uusien sanojen ja lausahdusten keräämistä. Insinöörit ja tutkijat ovat törmänneet jokaisen kielen kohdalla uusiin haasteisiin. Jotkut kielet, kuten romania, ovat ääntämykseltään ennustettavia, kun taas toiset, kuten ruotsi, ovat vaatineet tuhansien äidinkielenään sitä puhuvien värväämistä ääntämään tuhansia sanoja.

Esimerkiksi ruotsin kielen kohdalla tutkijat kehittivät kerättyyn materiaaliin perustuvan koneellisen oppimismenetelmän, joka ennustaa muiden ruotsin sanojen ääntämyksen. Lopputuloksena haut voidaan nyt puhua ääneen ja hakutulokset saadaan ruudulle nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Ehkä sinua kiinnostaa...