e-shop

Osta viisaasti verkossa

Verkko-ostaminen on turvallista, kunhan muistaa muutaman perusasian. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla ostat viisaasti verkossa.

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Suomalaisista 79 prosenttia teki verkko-ostoksia yhteensä 2,6 miljardilla eurolla viime vuoden aikana. Lähes joka toinen suomalainen verkkokauppa-asiakas teki viime vuonna verkko-ostoksia ulkomailta.

Verkkokaupan suosion myötä lisääntyvät myös nettiostajaa uhkaavat huijaukset ja haittaohjelmat. Esimerkiksi tietoturvayhtiö F-Securen mukaan maksusovelluksiin kohdistuvat haittaohjelmat tulevat saamaan lisää jalansijaa vuonna 2016. Niitä yritetään ujuttaa käyttäjille verkkokauppasivuilla, joihin on murtauduttu.

"Siirtyessäsi verkkokaupassa maksamaan, tavanomaisen uloskirjautumisprosessin sijaan sivu tarjoaakin sovellusta ostotapahtuman loppuun saattamiseksi", sanoo F-Securen vanhempi tutkija Zimry Ong.

"Sen avulla hyökkääjä saa luottokortti- ja muut henkilökohtaiset tietosi. Jos teet verkko-ostoksia tutulla sivustolla ja huomaat uloskirjautumisprosessin yllättäen muuttuneen, se on merkki siitä, että jotain on vialla."

Uhkia vastaan voi suojautua pitämällä tietoturvaohjelmiston ajan tasalla, käyttämällä tervettä järkeä ja muistamalla seuraavat viisi nyrkkisääntöä.

1: Tarkista riippulukko Varmista, että maksu tapahtuu suojatussa tilassa. Sen merkkinä on selaimen osoiterivillä riippulukon kuva ja osoitteen alkuna ”https://”.

2: Arvioi kaupan luotettavuutta Ulkomaisista ja kotimaisista verkkokaupoista voi etsiä muiden käyttäjien kokemuksia esimerkiksi tekemällä Google-haun verkkokaupan nimellä ja lisäämällä hakusanaksi esimerkiksi ”kokemuksia”. monien kauppojen sivuilla on myös asiakkaiden kirjoittamia arvioita, joita kannattaa lukea. Eri maat käyttävät myös luotettavuusluokituksia, joiden logo on luotettavuusmerkinnän saaneen kaupan sivulla.

Euroopan kuluttajakeskuksen sivuilla on listattuna eri maiden luokitusjärjestelmien logoja.

3: Tarkista yrityksen tiedot Varmista, että kaupan sivuilla on tietoa yrityksestä, tuotteista ja kaupan ehdoista. Poistu sellaisilta sivuilta, joilla yhteystietona on pelkkä sähköpostiosoite.

Kotimaisista yrityksistä saa perustiedot myös Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n verkkosivustolla olevalla haulla.

4: Käytä luokitussivustoa Asenna selaimeen WOT-lisäosa. WOT eli Web of Trust on kotimainen työkalu, joka käyttäjien keräämän tiedon perusteella luokittelee sivustoja ja suojaa käyttäjää, kun hän selaa nettiä tai tekee nettiostoksia.

5: Huippuhalpoja merkkituotteita ei ole Suuntaa selain jonnekin muualle silloin, kun tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Guccin aitoa laukkua et kympillä saa, vaikka se kaupan mainoksessa olisikin.

Lisää käytännön ohjeita turvalliseen nettiostamiseen löytyy muun muassa Tieto lisää turvaa -sivustolta.

Ehkä sinua kiinnostaa...