Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


On se ilmoja pidellyt

Yksityisten ylläpitämät sääasemat antavat paikallisesti tarkkaa tietoa. Salolainen Henrik Röblom harrastaa sään seurantaa oman sääasemansa kautta.

Henrik Röblomin sääasema on ollut toiminnassa vuodesta 2006. Erilaisia tunnistimia ja muun muassa ukkostutkan ja nettikameran käsittävän järjestelmän tuottamaa tietoa käsittelee Weather Display-ohjelma, josta säätiedot siirtyvät edelleen verkkoon.

Kuluttajille suunnattuja sääpalveluita on lukuisia ja ne kaikki muistuttavat hyvin pitkälle toisiaan. Saman säätiedon saa useasta lähteestä, ehkä vain hieman eri tavoin painotettuna tai pureskeltuna. Tärkein raakadatan tuottaja on säähavaintoasemien verkkoa ja säätutkia operoiva Ilmatieteen laitos. Säähavainnoista muokataan ennusteita ja palveluita loppukäyttäjille. Nämä palvelut jaetaan median kautta.

Suurta yleisöä kiinnostaa se, miten saa helpoiten käyttöön tarkimman säätiedon. Kovinkaan yksiselitteistä ratkaisua ei asiaan kuitenkaan ole. Tietokoneen selaimeen saatava säätieto on monesti niukkaa. Ilmaiseen sääpalveluun tarjotaan vain osa tiedosta.

Salolainen Henrik Röblom harrastaa sään seurantaa oman sääasemansa kautta.

"Parhaimmat ovat Forecan perusnäkymät sekä Uudenmaan osalta FMI:n Testbed. Forecan tutkat päivittyvät 15 minuutin välein ja Testbed 5 minuutin välein, mutta molemmissa on jonkin asteista viivettä eli tieto ei ole täysin reaaliajassa. Tätä parempia ei ole saatavilla ilmaiseksi", sanoo Röblom.

Perussääpalvelusta on vielä matkaa pro-tason sääsovellukseen. Sellaisessa näet olisi mukana koordinaattipisteeseen laskettavat ennusteet sateelle ja lämpötilalle, säähavainnot lähimmältä äskettäin raportoineelta asemalta, lyhyt ennuste muutaman tunnin eteenpäin, satelliittikartta ja sadekartta. Maksamalla saa selvästi paikallisemman ennusteen kuin ilmaisesta nettiversiosta. Jos esimerkiksi ennustetaan Rovaniemelle jonkin tyypin säätä, se ei kerro vielä mitään, sillä paikalliset erot ovat isolla alueella suuria.

Hieman vaivaa näkemällä saa paikallista ja tarkkaa säähavaintotietoa.

"Yksityisellä puolella löytyy sääasemia ja ukkostutkia, joista osa päivittää tietonsa nettiin parhaimmillaan 10 sekunnin välein", lisää Röblom.Ota Officen ohjat käsiisi

Ohjelmat Opi käyttämään Officen, Wordin ja PowerPoint -esitysohjelman parhaita ominaisuuksia.

Lue lisää

Ota Officen ohjat käsiisi
Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
10 pikanäppäintä selaimelle

10 pikanäppäintä selaimelle

Sujuvoita surffausta näppäinkomennoilla.

Lue lisää

4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

Katso ja ihastu, kun jättimäinen palikkaprojekti valmistuu.

Lue lisää

Ilmaiset kotisivut

Ilmaiset kotisivut

123kotisivu-palvelun avulla voit luoda nopeasti ja vaivattomasti tyylikkäät kotisivut, joilla voit muun muassa esitellä valokuviasi hienossa nettialbumissa. Voit käyttää diaesitystä, jossa on näyttävät siirtymät ja taustamusiikki - myös koko näytön tilassa. Palvelu on helppokäyttöinen, eikä edellytä erityisosaamista.

Lue lisää

Nyeste

Ilmainen netti kaikille

Kaikille on tulevaisuudessa tarjolla ilmainen ja nopea netti, jos EU-hanke etenee.

Lue lisää

WWW 25 vee

Netin ensimmäinen sivusto täytti neljännesvuosisadan ja on edelleen verkossa!

Lue lisää

Löydä Googlella

3 pikavinkkiä Google-hakuun.

Lue lisää