Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Nettitutka paljastaa internetyhteyksien laadun Suomessa

Nettitutka on palvelu, joka tarjoaa neutraalia ja puolueetonta tietoa internetyhteyksien laadusta käyttäjien keräämänä. Tiedon avulla voidaan selvittää, millä operaattorilla ja puhelinmallilla internetyhteys toimii sujuvasti tai takkuilee eri paikkakunnilla.

Nettitutkassa mitataan ja tallennetaan muun muassa lähetys- ja vastaanottonopeus, viive, ja signaalivoimakkuus. Käyttäjä voi selata omia mittauksiaan Nettitutka-sivustolta. Palvelu ei tallenna eikä yhdistä henkilötietoja.

Nettitutka on verkkojen mittausohjelmisto, jonka avulla kuka tahansa voi anonyymisti mitata mobiiliyhteyksien laatua ja jakaa tiedon muille käyttäjille. Ohjelma mittaa yhteyden laatua ja nopeutta, kerää mittaustulokset tietokantaan ja esittää kartalla, minkälaiset internetyhteydet eri paikkakunnilla ovat. Matkapuhelinvalmistajat ja operaattorit voivat hyödyntää tietoa parantaakseen matkapuhelimien internetyhteyksiä.

”Palvelussa siis suomalaiset kertovat toisilleen, missä mobiiliyhteydet toimivat ja missä eivät. Palvelun avulla käyttäjät näkevät esimerkiksi mobiiliverkkojen todelliset peittoalueet ja voivat vertailla eri operaattoreita”, selittää professori Jukka Manner Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta, jossa palvelu on kehitetty.

”Sovellusta ja tietokantaa käytetään myös tutkimukseen, esimerkiksi verkkojen pullonkaulojen etsimiseen ja signaalin käyttäytymisen mallintamiseen erilaisissa ympäristöissä. Sillä voidaan myös tutkia puhelimien laadun vaikutusta verkkoyhteyksien laatuun, sillä esimerkiksi älypuhelimissa on paljon laadullisia eroja internetyhteyden nopeuksissa”, kertoo Nettitutkan projektipäällikkö Sebastian Siikavirta.

Nettitutkassa mitataan ja tallennetaan mm. paikkatiedot, lähetys- ja vastaanottonopeus mittauspalvelimelta, kahdensuuntainen viive, laitteen valmistaja ja malli, operaattori, tukiasema, signaalivoimakkuus sekä käytetty verkkoteknologia. Palvelu ei tallenna eikä yhdistä henkilötietoja.

Ohjelmaan on mahdollista kirjautua käyttämällä Googlen tunnistautumista, jonka avulla käyttäjä voi selata omia mittauksiaan Nettitutka-sivustolta. Ohjelma ei saa näistä palveluista käyttäjän tietoja, eikä mitattuja tietoja jaeta kyseisille palveluille.

Sovellus on haettavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista ja internetistä Android-, Symbian-, iOs-, Maemo- ja Meego-alustoille. Applen kaupassa voi olla saatavissa vanha versio, mutta se tulee päivittymään pian.

Palvelu laajennetaan myöhemmin koskemaan myös langallisia ja langattomia laajakaistoja. Nyt julkaistaan palvelun ensimmäinen versio. Palvelua kehitetään jatkuvasti. Lisää vertailuja sekä ominaisuuksia julkaistaan asteittain.

”Kaikenlaisia kehitysideoita otetaan mielellään vastaan, jotta palvelusta saadaan mahdollisimman hyödyllinen suomalaisille”, Jukka Manner lisää.VIPVIPTietoturvaohjelmat vertailussa

Tietoturva Suurtestissä kuuden suositun turvapaketin tuoreimmat versiot.

Lue lisää

Tietoturvaohjelmat vertailussa
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

3,50 e!

3,50 e!

KotiMikro Saat käyttöoikeuden kaikkiin oppaisiin ja testeihin SEKÄ Kotimikro-lehden ...

Lue lisää

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

Katso ja ihastu, kun jättimäinen palikkaprojekti valmistuu.

Lue lisää

10 pikanäppäintä selaimelle

10 pikanäppäintä selaimelle

Sujuvoita surffausta näppäinkomennoilla.

Lue lisää

Viritä verkkosi

Viritä verkkosi

Uudet verkkolaitteet vaativat langattomalta verkolta yhä enemmän toimiakseen sujuvasti.

Lue lisää

Nyeste

Ilmainen netti kaikille

Kaikille on tulevaisuudessa tarjolla ilmainen ja nopea netti, jos EU-hanke etenee.

Lue lisää

WWW 25 vee

Netin ensimmäinen sivusto täytti neljännesvuosisadan ja on edelleen verkossa!

Lue lisää

Löydä Googlella

3 pikavinkkiä Google-hakuun.

Lue lisää