Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Nettiretket salataan läheisiltä

Maailman suosituimman verkkoselaimen Internet Explorer 9:n julkistukseen liittyvästä kyselystä käy ilmi, että netin käytössä halutaan pitää salaisuuksia myös läheisiltä.

Miehet ovat naisia useammin huolissaan nettisurffailunsa paljastumisesta – erityisesti, kun kyseessä ovat pankkiasiointi, shoppailu ja aikuisviihde. Naisistakin 34 prosenttia pelkää aikuisviihdevierailunsa paljastuvan. Lähes kolmannes vastaajista (32 prosenttia) on pelannut venäläistä rulettia lataamalla epäilyttäviä tiedostoja verkosta, teinit ovat riskikäyttäytymisen kärjessä.

Microsoftin MSN-portaalissa toteuttama, Internet Explorer 9:n maailmanlaajuiseen julkistukseen liittyvä kysely tarjoaa tuoretta tietoa internetin käyttötavoista Euroopasta, Lähi-idästä ja Afrikasta.

Suomalaisvastaajien netinkäyttötottumukset noudattelevat pitkälle kansainvälistä linjaa. Kyselyn vastaajista yli kaksi kolmasosaa (69 %) nosti nettisurffailussa turvallisuuden ja virukset suurimmiksi huolenaiheikseen. Suomalaisvastaajat olivat erityisen huolissaan pankkiasiointinsa paljastumisesta muille (62 % / 89 %). Vastaajat kokivat surffailussa tärkeinä myös yksityisyyden, nopeuden ja käytön helppouden.

Kysely paljasti yllättävän paljon tietoturvallisuutta vaarantavaa käytöstä – lähes kolmannes vastaajista (32 %) on ladannut verkosta epäilyttäviä tiedostoja. Kyselyn mukaan 14–17-vuotiaat käyttäytyvät verkossa holtittomimmin. 57prosenttia teineistä asettaa itsensä alttiiksi kyberhyökkäyksille lataamalla netistä tunnistettavasti epäilyttäviä tiedostoja.

”On yllättävää, että vaikka ihmiset korostavat turvallisuuden tärkeyttä, moni myöntää silti ladanneensa epäilyttäviä tiedostoja internetistä. Tässä piilee merkittävä riski, samalla vaarantuvat niin oma tietoturva kuin tietokoneen sisältökin. Microsoft on lisännyt tänään julkistettuun IE9:ään kuluttajien suojautumista helpottavia ominaisuuksia”, sanoo Windows-kuluttajaliiketoiminnasta vastaava johtaja Jukka Veräväinen Microsoftilta.


Myös naiset salaavat vierailuja aikuisviihdesivustoille

Yksityisyyden merkitys nousi kyselyssä kärkisijoille. 60 prosenttia vastaajista ilmaisi suurimmaksi huolekseen verkkovierailujen paljastumisen muille. Vaikka vastaajat olivat yleensä ottaen enemmän huolissaan kodin ulkopuolisten tahojen pääsystä tarkkailemaan selailuhistoriaansa (68 prosenttia vastaajista), salaisuuksia halutaan pitää myös läheisiltä. Erityisesti miehet haluavat pitää surffailunsa omana tietonaan. 36 prosenttia miehistä ilmaisi huolensa siitä, että puoliso saa tietää hänen kaikista verkkoseikkailuistaan, naisilla tämä osuus oli 25 prosenttia.

Miehet haluavat erityisesti pitää salaisena pankkiasiointinsa (62 %), ja aikuisviihdevierailunsa (60 %). Yksi viidestä (20 %) miesvastaajasta pelkää uhkapeliharrastuksensa paljastuvan. Kyselyn mukaan 36 prosenttia miehistä haluaa pitää verkkoshoppailunsa salassa, naisista näin ajatteli 32 prosenttia. Hieman yllättäen 34 prosenttia naisista huolehti aikuisviihdevierailujensa paljastuvan muille.


Enemmän aikaa vessapaperin kuin verkkoselaimen valintaan

Kyselystä kävi ilmi, että yli neljännes netinkäyttäjistä kuluttaa enemmän aikaa vessapaperin valintaan kuin siihen, mitä verkkoselainta käyttää.

”Vaikuttaa siltä, että moni ei ymmärrä kuinka suuri merkitys selaimen valinnalla on tietoturvan ja käyttökokemuksen kannalta. Selaimen avulla voi kuitenkin merkittävästi vaikuttaa esimerkiksi juuri yksityisyydensuojan säilymiseen netissä. Internet Explorer 9 sisältää ominaisuuksia, jotka estävät muita näkemästä millä sivuilla on vierailtu, tämä koskee myös yritysten tekemää seurantaa”, kertoo Veräväinen.

Kyselyn mukaan kuluttajat eivät ole yleensä ottaen tyytyväisiä nykyisten nettisivujen laatuun. Vastaajista 92 prosenttia uskoo, että sivustot voisivat toimia paremminkin. Tarve suurempaan suoritusnopeuteen korostui tuloksissa.

”Kuluttajat odottavat netiltä enemmän kuin saavat, ja pettyvät moniin sivustoihin. Tämän päivän verkkosivustot ja selaimet käyttävät noin 10 prosenttia tietokoneen suorituskyvystä. Uusi IE9 käyttää rautakiihdytintä Windowsin kautta, jolloin tietokoneen koko suorituskyky saadaan hyödynnettyä nopeuden parantamiseksi”, Jukka Veräväinen sanoo.

Maailman suosituimman verkkoselaimen uusin versio Internet Explorer 9 on nyt saatavilla 40 kielellä. IE9:n beta-versio oli Microsoftin kaikkien aikojen ladatuin selainversio, se on haettu netistä jo yli 40 miljoonaa kertaa. Yli 250 maailman suosituimpiin kuuluvaa sivustoa hyödyntää IE9:n uusia käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi suosikkisivuston lisäys pikaluetteloineen suoraan Windows 7:n tehtäväpalkkiin. Käyttäjiin kuuluvat mm. Facebook, Twitter, Bing, Hotmail, Amazon ja eBay. Yhdessä nämä partnerit tavoittavat yli miljardi aktiivista internetin käyttäjää. Suomalaisia yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Iltalehti, Ilta-Sanomat, MTV3 ja MSN.fi.


Viisi vinkkiä IE9:n käyttöön

Kyselyn tuloksiin peilaten Microsoft antaa viisi vinkkiä IE9:n hyödyntämiseen:

• Nopeutta surffailuun:
IE9 varmistaa, että selain käynnistyy nopeasti ja myös pysyy nopeana tunnistamalla käyttöä hidastavat ohjelmat.

• Turvallisuutta:
IE9 suojaa konetta varoittamalla epäilyttävistä tiedostoista. Selain myös tunnistaa sivuston latausmaineen, mikä vähentää turhia varoituksia ja toisaalta ilmoittaa korkeasta riskistä.

• Yksityisyyttä:
IE9 tarjoaa paremmat edellytykset yksityisyyden suojaamiseen netissä.

• Edistynyttä käyttökokemusta:
IE9 sisältää monia käteviä oikopolkuja haluttuun palveluun, mikä nopeuttaa surffausta. Suosituimmat sivustot voi kiinnittää suoraan Windows 7 -tehtäväpalkkiin.

Selain vastaa ensimmäisenä verkkohyökkäyksiin. IE9 estää 99 prosenttia internetin sosiaalisista verkostoista tulevista hyökkäyksistä.
Ulkoiset linkit
Lue lisää
Muita artikkeleita

Ota Officen ohjat käsiisi

Ohjelmat Opi käyttämään Officen, Wordin ja PowerPoint -esitysohjelman parhaita ominaisuuksia.

Lue lisää

Ota Officen ohjat käsiisi
Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

Katso ja ihastu, kun jättimäinen palikkaprojekti valmistuu.

Lue lisää

10 pikanäppäintä selaimelle

10 pikanäppäintä selaimelle

Sujuvoita surffausta näppäinkomennoilla.

Lue lisää

Ilmaiset kotisivut

Ilmaiset kotisivut

123kotisivu-palvelun avulla voit luoda nopeasti ja vaivattomasti tyylikkäät kotisivut, joilla voit muun muassa esitellä valokuviasi hienossa nettialbumissa. Voit käyttää diaesitystä, jossa on näyttävät siirtymät ja taustamusiikki - myös koko näytön tilassa. Palvelu on helppokäyttöinen, eikä edellytä erityisosaamista.

Lue lisää

Nyeste

Ilmainen netti kaikille

Kaikille on tulevaisuudessa tarjolla ilmainen ja nopea netti, jos EU-hanke etenee.

Lue lisää

WWW 25 vee

Netin ensimmäinen sivusto täytti neljännesvuosisadan ja on edelleen verkossa!

Lue lisää

Löydä Googlella

3 pikavinkkiä Google-hakuun.

Lue lisää