Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Netti ei tavoita kaikkia – tarvitaan vaihtoehtoja

Yli 75-vuotiaista yhä vasta kolmannes käyttää nettiä, joten noin 290 000 suomalaista on nettiin siirtyneiden palvelujen tavoittamattomissa ja siten huonommassa asemassa.

Suuri osa yli 75-vuotiaista uskoo oppivansa käyttämään tietotekniikkaa, kunhan saa siihen oikeanlaista opastusta. Kaikki eivät kuitenkaan koe tarvitsevansa tai eivät halua opetella käyttämään uutta tekniikkaa.

Tämä käy ilmi KÄKÄTE-projektin (Käyttäjälle kätevä teknologia) ja LähiVerkko-projektin yhteisestä tutkimuksesta. TNS Gallupilla teetetyssä tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse 600 ikäihmistä joulukuussa 2013. Otos edustaa Suomen koko 75–89-vuotiaiden joukkoa, johon kuuluu lähes puoli miljoona henkilöä.

”Sekä yksityiset että julkiset palvelut siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla kadunkulmasta verkkoon, ja ikääntyneet ovat vaarassa jäädä tyhjän päälle. Yli 75-vuotiaista yhä vasta kolmannes käyttää nettiä, joten noin 290 000 suomalaista on nettiin siirtyneiden palvelujen tavoittamattomissa ja siten huonommassa asemassa”, toteaa projektipäällikkö Lea Stenberg KÄKÄTE-projektista.


Kuva: Kari Uittomäki/Käkäte-projekti

75–89-vuotiaista suomalaisista 90 prosentilla on matkapuhelin ja kolmanneksella internet-yhteys käytössään. Sähköpostiosoite on 24 prosentilla. Vain neljä prosenttia ilmoittaa omistavansa älypuhelimen ja kolme prosenttia tablet-laitteen. Tietokonetta ja internetiä käyttävät tästä ikäryhmästä tavallisimmin 75–79-vuotiaat miehet. He asuvat yleensä puolison kanssa, ovat olleet johtavassa asemassa tai työskennelleet ylempinä toimihenkilöinä ja asuneet Uudellamaalla. Vastaavasti vanhimpaan ikäryhmään (85–89-vuotiaat) kuuluvat naiset käyttävät tietokonetta huomattavasti harvemmin. He asuvat usein yksin ja ovat taustaltaan työväestöä tai maanviljelijöitä.

”Yllättävää on, että ikäihmisistä, joilla ei vielä ole uutta tekniikkaa käytössään, 86 prosenttia kokee, että he eivät tarvitse tällaisia laitteita”, huomauttaa projektipäällikkö Marika Nordlund KÄKÄTE-projektista.

Suurin osa (70 %) tietokonetta käyttävistä ikäihmisistä katsoo jo käyttävänsä sitä tarpeeksi. Lisäkäyttöä estää varmasti myös se, että tietokonetta jo käyttävistä noin puolet pitää laitteita ja ohjelmia liian monimutkaisina. Useamman kuin joka toisen mielestä tietokoneiden kehityksessä on vaikea pysyä mukana. Lähes joka toinen ilmoittaa, ettei yksinkertaisesti halua opetella enää lisää. Kuitenkin kaikista 75–89-vuotiaista 79 prosenttia uskoo, että ikäihmiset oppivat käyttämään tietokoneita siinä missä nuoretkin, kunhan saavat oikeaa opastusta.VIPVIPViritä nettikaistaasi

Internet Pienellä vaivalla viilaat nettikaistasi toimimaan varmemmin ja nopeammin.

Lue lisää

Viritä nettikaistaasi
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

4016 Lego-palikkaa 5 minuutissa

Katso ja ihastu, kun jättimäinen palikkaprojekti valmistuu.

Lue lisää

Ohjaa pistorasiaa netin yli

Ohjaa pistorasiaa netin yli

Internetin yli ohjattavalla sähköpistorasialla voi etäohjata kotona, mökillä ja toimistolla olevia sähkölaitteita. Ohjaus hoituu nettiselaimessa.

Lue lisää

Modeemin vinkuna vaikeni

Modeemin vinkuna vaikeni

Modeemin laulu on enää nostalginen muisto, kun operaattorit luopuvat analogisesti muodostettavasta nettiyhteydestä.

Lue lisää

Nyeste

Ilmainen netti kaikille

Kaikille on tulevaisuudessa tarjolla ilmainen ja nopea netti, jos EU-hanke etenee.

Lue lisää

WWW 25 vee

Netin ensimmäinen sivusto täytti neljännesvuosisadan ja on edelleen verkossa!

Lue lisää

Löydä Googlella

3 pikavinkkiä Google-hakuun.

Lue lisää