Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Ilmoita vieraslajihavaintosi verkossa

Pomppiiko pihallasi citykani tai valtaako lupiini lähiniittyä? Nyt voit ilmoittaa havainnostasi verkkopalvelussa.

Pihapiirissä käyskentelevät vieraslajit voi raportoida verkkopalveluun. Vaaleanpunaisista ei kannata ilmoittaa.


Vieraslajihavaintoja kerätään heinäkuusta alkaen tehostetusti. Vieraslajit Suomessa -verkkopalvelussa voit ilmoittaa havaintosi kaikista vieraslajeista. Kansalaisten ja tutkijoiden ilmoittamat vieraslajit kartuttavat tietopankkia, joka kertoo muun muassa haitallisten vieraslajien levinneisyyksistä.

Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja, kuten puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia. Arvioiden mukaan Suomessa on yli 150 ongelmia aiheuttavaa vieraslajia.

Erityisen haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa jättiputki, kurtturuusu, rapurutto, espanjansiruetana ja minkki sekä niin kutsutut vaaralliset kasvintuhoojat. Muita haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi laivojen ja veneiden pohjiin kiinnittyvä merirokko, alkuperäisen kotimaisen taimenemme kanssa kilpaileva puronieriä sekä komealupiini, joka syrjäyttää tienvarsikedoilta turvapaikan löytäneet, taantuneet keto- ja niittykasvit.

Havaintoilmoitin uudistui

Vieraslajiportaalin havaintoilmoitin uudistui kesäkuussa. Ilmoittimen kautta on tarkoitus kerätä vieraslajihavaintoja keskitetysti ja koota ne yhteen paikkaan kaikkien saataville. Uudistuneen havaintoilmoittimen kautta voi nyt pelkän vieraslaji-ilmoituksen lisäksi myös kuvailla tarkemmin vieraslajia tai sen runsautta, havaintopaikkaa ja -aikaa, merkitä sijaintipaikan karttaan sekä antaa muita lisätietoja havainnosta.

Havaintojen kertymistä ja lajikohtaisia esiintymistietoja voi jatkossa seurata valmisteilla olevan vieraslajiportaalin kartoilta. Varsinainen vieraslajiportaali avautuu yleisön käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Havaintoilmoitin ja vieraslajiportaali ovat tärkeä osa kansallisen vieraslajistrategian toteutusta. Vieraslajistrategian toimenpiteiden avulla on tarkoitus torjua Suomessa jo olevien tai Suomeen mahdollisesti saapuvien uusien vieraslajien aiheuttamia riskejä ja haittoja. Havaintoilmoittimen kautta saatujen tietojen pohjalta voidaan tulevaisuudessa seurata esimerkiksi torjuntatoimien tehokkuutta ja suunnitella tulevaa torjuntatyötä.

Kansallisen vieraslajistrategian monet muutkin toimenpiteet ovat jo käynnissä. Myös EU:sta odotetaan tulevan vieraslajeja koskeva lainsäädäntöesitys vielä tämän kesän aikana.VIPVIPViritä nettikaistaasi

Internet Pienellä vaivalla viilaat nettikaistasi toimimaan varmemmin ja nopeammin.

Lue lisää

Viritä nettikaistaasi
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Ilmaiset kotisivut

Ilmaiset kotisivut

123kotisivu-palvelun avulla voit luoda nopeasti ja vaivattomasti tyylikkäät kotisivut, joilla voit muun muassa esitellä valokuviasi hienossa nettialbumissa. Voit käyttää diaesitystä, jossa on näyttävät siirtymät ja taustamusiikki - myös koko näytön tilassa. Palvelu on helppokäyttöinen, eikä edellytä erityisosaamista.

Lue lisää

10 pikanäppäintä selaimelle

10 pikanäppäintä selaimelle

Sujuvoita surffausta näppäinkomennoilla.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Särvitä selainta

VIPVIPSärvitä selainta

Suosittuun Chrome-selaimeen on saatavana myriadi laajennuksia. Esittelemme niistä parhaimmat.

Lue lisää

Nyeste

Ilmainen netti kaikille

Kaikille on tulevaisuudessa tarjolla ilmainen ja nopea netti, jos EU-hanke etenee.

Lue lisää

WWW 25 vee

Netin ensimmäinen sivusto täytti neljännesvuosisadan ja on edelleen verkossa!

Lue lisää

Löydä Googlella

3 pikavinkkiä Google-hakuun.

Lue lisää