Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Huolehdi verkkomaineestasi

Tietoturvayhtiö Symantecin teettämä tutkimus paljastaa, että yli puolet tutkimukseen vastanneista poistaisi tietojaan netistä, jos se olisi mahdollista. Norton antaa vinkkejä oman digitaalisen jalanjäljen suojeluun.

Tiedot, joita meistä on saatavilla verkossa, ovat kuin "digitaalinen tatuointi", jota on vaikea poistaa. Siksi jokaisen kannattaa huolellisesti harkita, millaisia tietoja päästää itsestään nettiin.

Symantecin Norton -kuluttajatuotteiden yksikön teettämän tutkimuksen mukaan eurooppalaiset netinkäyttäjät ovat huolissaan siitä, millaista tietoa heistä on löydettävissä netissä ja millainen kuva heistä muodostuu verkosta löytyvän tiedon avulla.

Monet uskovat, että voivat valvoa omaa digitaalista profiiliaan paremmin kuin mikä oikeasti on mahdollista. Puolet osallistujista kertoi seuraavansa aktiivisesti heistä verkossa saatavilla olevia tietoja, mutta kolmasosalla ei ole aavistustakaan, onko joku ladannut verkkoon tietoa, joka voisi vahingoittaa heidän mainettaan.


Huoli tulevaisuuden työnantajista ja poliittisista valinnoista
Lähes kolmasosa vastaajista kertoi ladanneensa verkkoon itsestään materiaalia, jota he eivät haluaisi nykyisen tai tulevan työnantajan tai opettajan näkevän. Yleensä tällaista materiaalia ovat valokuvat ja henkilökohtaiset tiedot. Tutkimus paljastaa huolestuttavasti, että yli puolet vastaajista poistaisi netistä itseään koskevaa tietoa, jos se olisi mahdollista tehdä helposti parilla klikkauksella. Hiukan yli kolmannes uskoo, ettei voisi asettua ehdokkaaksi vaaleissa heistä netistä löytyvän tiedon perusteella.

”Internet tarjoaa ihmisille monia keinoja itsensä ilmaisuun, mutta heidän on syytä tiedostaa niiden mukana tulevat sudenkuopat”, sanoo Symantecin kuluttajadivisioonan globaali johtaja Janice Chaffin.

”Tiedot, joita itsestämme kerromme, ovat ystävien, perheen ja työnantajien luettavissa. Sitä paitsi toiset voivat laittaa meistä tietoja nettiin ilman lupaa. Siksi jokaisen olisi tärkeää valvoa, millaisen kuvan verkko heistä luo.”


Tutkimuksen tuloksia
1. Enemmistö vastaajista (68 prosenttia) uskoo, että tieto heidän sukupuolestaan on löydettävissä netistä, mutta vain hiukan yli puolet (51 prosenttia) uskoo, että heidän syntymäpäivänsä löytyy verkosta. Vain 41 prosenttia uskoo, että heidän kotiosoitteensa on netissä. Nortonin asiantuntijat tietävät, että verkosta voidaan helposti löytää ihmisten koko nimet, osoitteet ja jopa kuvia heidän kodeistaan.

2. Vastaajista 30 prosenttia ei tiedä, onko joku lupaa kysymättä ladannut verkkoon tietoa, joka voisi vahingoittaa heidän mainettaan.

3. Vastaajista 43 prosenttia ei aktiivisesti suojele mainettaan ja netistä löytyviä henkilökohtaisia tietojaan.
4. Tärkeimmät syyt olla suojaamatta mainettaan ja henkilökohtaisia tietojaan olivat se, etteivät vastaajat uskoneet suojaamattomuuden olevan ongelma (49 prosenttia) ja se, että he eivät tiedä, mistä aloittaa suojautumisen (18 prosenttia).

5. Lähes kolmannes (28 prosenttia) on lisännyt nettiin tietoja, joita ei halua nykyisen tai tulevan työnantajan tai opettajan näkevän.

6. Tutkimukseen vastanneet eivät haluaisi nykyisen tai tulevan työnantajan tai opettajan näkevän yksityisiä kuviaan.

7. Yli puolet (57 prosenttia) vastaajista haluaisi poistaa netistä itseään koskevia tietoja, jos siihen olisi olemassa helppo keino.

8. Tutkimukseen vastanneista 44 prosenttia kertoi itsestään netissä. Kolmannes kommentoi tekemisiään sosiaalisessa mediassa ja neljännes latasi sosiaalisiin mediaan kuvia itsestään.

9. Vastaajista 30 prosenttia ilmoitti, ettei voisi asettua ehdolle vaaleissa sen perusteella, millaista materiaalia he uskoivat itsestään löytyvän verkosta.


Nortonin ohjeita verkkomaineen hallintaan
1) Tutki
- Tee perusteellinen selvitys kaikista käyttäjänimistä, joita olet käyttänyt julkisissa tiedostoissa ja verkossa. Käytä useita hakukoneita varmistaaksesi, että saat mahdollisimman paljon tietoa.

- Käytä myös joidenkin hakukoneiden tarjoamia kuva- ja blogihakuja varmistaaksesi, että löydät myös itseäsi koskevat kuvat ja kommentit.

Etsi myös kommentteja, merkittyjä valokuvia ja videoita sekä viestejä tai kutsuja, joiden et haluaisi tulevan julkisuuteen.

Jos nimesi on yleinen, ja löydät useita samannimisiä ihmisiä, harkitse toisen nimen alkukirjaimen käyttämistä, jotta sinua ei luultaisi toiseksi henkilöksi.

2) Päätä, mikä on yksityistä
- Poliittiset mielipiteet, uskonto ja hyväntekeväisyys voivat olla hyvin subjektiivisia asioita. Harkitse, haluatko näiden asioiden olevan julkisia, ja etenkin potentiaalisten työnantajien, liikekumppaneiden tai pääsykoevalintoja tekevien nähtävillä.

- Älä lataa verkkoon kuvia tai tietoja, joita et halua tulevaisuuden koulujen, työnantajien, toimittajien ja bloggaajien näkevän.

- Älä luota yksityisyydensuojan vakioasetuksiin. Tarkista itse yksityisyysasetukset käyttämissäsi sosiaalisissa medioissa, jotta voit muokata ne itsellesi sopiviksi. Asetukset kehittyvät jatkuvasti ja tarjoavat yhä enemmän valinnanmahdollisuuksia. Seuraa asetuksia ja muokkaa tarpeen mukaan.

3) Ole valpas!
- Arvioi säännöllisesti verkkoidentiteettisi eli niin sanottu "digitaalinen jalanjälkesi". Siten varmistat, että sinusta verkossa saatavilla oleva tieto vastaa henkilökohtaisia ja ammatillisia vahvuuksiasi. Poista kielteiset tai väärät tiedot.

- Arvioi säännöllisesti aktiivisesti käyttämäsi verkkopalvelut ja sosiaaliset mediat. Posta profiilisi niistä palveluista, joita et enää käytä.

- Tarkista säännöllisesti lista ihmisistä, joihin linkityt verkossa. Muista, että toisten on helppoa nähdä, keneen sinut voidaan yhdistää.

StrategyOne toteutti tutkimuksen Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa yli 18-vuotiaille vastaajille. Tutkimukseen osallistui noin 3 000 vastaajaa. Tutkimus toteutettiin 4.-9.3.2011.

Lue lisää

VIPVIPViritä nettikaistaasi

Internet Pienellä vaivalla viilaat nettikaistasi toimimaan varmemmin ja nopeammin.

Lue lisää

Viritä nettikaistaasi
Kaikki oppaat

Kaikki oppaat

KotiMikro Neuvoja ja vinkkejä tietokoneen, ohjelmien ja netin käytöstä. Kaikki ...

Kaikki oppaat

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Facebookissa

Internet Kotimikron Facebook-sivulla on valtavasti kaikkea hauskaa ja hyödyllistä ...

Seuraa Kotimikroa

TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Ilmaiset kotisivut

Ilmaiset kotisivut

123kotisivu-palvelun avulla voit luoda nopeasti ja vaivattomasti tyylikkäät kotisivut, joilla voit muun muassa esitellä valokuviasi hienossa nettialbumissa. Voit käyttää diaesitystä, jossa on näyttävät siirtymät ja taustamusiikki - myös koko näytön tilassa. Palvelu on helppokäyttöinen, eikä edellytä erityisosaamista.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Tilaa uutisia

VIPVIPTilaa uutisia

Feedly esittelee joka minuutti uusia uutisia aihepiireistä, jotka voi valikoida itse.

Lue lisää

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://kotimikro.fi/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_fi-FI/plus_gron2.png" alt="VIP" title="VIP" width="28" height="28" class="default"/></span>Särvitä selainta

VIPVIPSärvitä selainta

Suosittuun Chrome-selaimeen on saatavana myriadi laajennuksia. Esittelemme niistä parhaimmat.

Lue lisää

Nyeste

Ilmainen netti kaikille

Kaikille on tulevaisuudessa tarjolla ilmainen ja nopea netti, jos EU-hanke etenee.

Lue lisää

WWW 25 vee

Netin ensimmäinen sivusto täytti neljännesvuosisadan ja on edelleen verkossa!

Lue lisää

Löydä Googlella

3 pikavinkkiä Google-hakuun.

Lue lisää